Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (25) B (12) C (7) D (7) E (10) F (35) G (4) H (12) I (12) J (1) K (9) L (6) M (6) N (6) O (7) P (7) Q (1) R (6) S (5) T (10) U (1) V (2) W (1)
P
Image
Panoráma röntgen

Szinte minden fogszabályozó kezelés alapja a panoráma röntgen, más néven orthopantomogram felvétel. Ezen a felvételen állapítható meg a foggyökerek formája, a fogak vagy fogcsírák megléte, különböző degeneratív folyamatok, mint például ciszta jelenléte, a fogak előre vagy hátrafelé dőlése és az állkapolcsízületi fejecs formája. Éppen ezért komplex fogszabályozási terv készítésekor elengedhetetlen ez a típusú röntgenfelvétel.

A pendulum készülék egyike a rögzített fogszabályozóval történő kezelés kiegészítőinek. Feladata a felső nagyőrlők hátrafelé mozgatása, ezzel helyet teremtve például a metszőfogak torlódásának vagy előre dőlésének megoldására, esetleg korrigálva a Angle II-es harapási eltérést. Ez a típusú fogszabályozó készülék a szájpadon helyezkedik el és ehhez, illetve a kisőrlőkhöz rögzülve képes hátra, a torok irányába elmozdítani a felső nagyőrlőket. A készülék kooperációt nem igényel, de havonta aktiválni szükséges.

Image
Plakkfestő folyadék

A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a plakk tökéletes eltávolítása. Sajnos főleg fiatalkorú pácienseknél ez nem minden esetben valósul meg maradéktalanul. A helyes fogmosási technika elsajátításához nyújthatnak segítséget a különböző plakkfestő folyadékok, melyek könnyen észlelhetővé teszik a fogak felszínén elhelyezkedő lepedéket.

Plakkfestő folyadék használata lépésekben

  1. Az esti fogmosás elvégzése szokás szerint. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni!
  2. Folyadék típusától függően vagy használatra kész termék vagy a leírása alapján hígítást igényel. Ennek megfelelően a folyadékkal 30-60 másodpercig öblögetni szükséges.
  3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
  4. Fogazat megvizsgálása, színes területek megkeresése. Fontos, hogy ne csak elől, hanem hátul is át legyen nézve hol maradt lepedékes a fogfelszín.
  5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítására
Image
Plakkfestő tabletta

A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a plakk tökéletes eltávolítása. Sajnos főleg fiatalkorú pácienseknél ez nem minden esetben valósul meg maradéktalanul. A helyes fogmosási technika elsajátításához nyújthatnak segítséget a különböző plakkfestő tabletták, melyek könnyen észlelhetővé teszik a fogak felszínén elhelyezkedő lepedéket.

Plakkfestő tabletta használata lépésekben

  1. Az esti fogmosás elvégzése szokás szerint. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni!
  2. Lepedékfestő tabletta szétrágása és nyelvel történő „elkenése” a fogazaton.
  3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
  4. Fogazat megvizsgálása, színes területek megkeresése. Fontos, hogy ne csak elől, hanem hátul is át legyen nézve hol maradt lepedékes a fogfelszín.
  5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítására
Image
Positioner fogszabályozó készülék

A positioner olyan kivehető fogszabályozó készülék, amellyel a rögzített fogszabályozás során elért skeletális eredményt (tehát az állcsontok új pozícióját) fixálni lehet. A gyakorlatban egy alsó és egy felső retenciós fólia, melyek egymással össze vannak rögzítve, így amikor a páciens összeharap, a készülék nem engedi, hogy az alsó állcsont hátrahelyeződjön a kiindulási Angle II-es pozícióba. Hordása megszokást igényel, de kizárólag alvásnál szükséges.

Image
Power scope fogszabályozó készülék

Egyik típusa a fix előreharaptatóknak, mely az alsó fogív hátrahelyeződését korrigálja rögzített fogszabályozóval történő kezelés alatt. Maximális hatékonysága a pubertás előtti, illetve alatti időszakban van, de kisebb eltérések korrigálására felnőtt korban is használható. Előnye, hogy kooperációt nem igényel a páciens részéről, viszont legalább 1 hét a készülék megszokása a felhelyezést követő diszkomfort miatt. A készülék kezelési ideje körülbelül 9-12 hónap, tehát nem érinti a rögzített fogszabályozóval történő kezelés teljes időtartamát.

Image
Prémium kerámia fogszabályozó készülék

Ez a készülék a hagyományos kerámia fogszabályozó továbbfejlesztett, igényesebb változata. A hagyományos kerámia fogszabályozóhoz képest egyértelműen erősebbek, kevésbé törékenyek, mindemellett széleik lekerekítettebbek, emiatt kevésbé irritálják az orca belfelszínét. Sajnos az erősebb anyagösszetétel miatt a színe opálosabb, ennek ellenére szépen beleolvad a környezetébe. Mint minden hagyományos fogszabályozónál, ennél a típusnál is gumikarika rögzíti az ívet a bracketbe, mely természetesen ugyancsak lehet áttetsző, az ív pedig fehér polimerrel bevont.

A kerámia fogszabályozó készülékeket sokan porcelán fogszabályzóként említik. A két megnevezés a gyakorlatban ugyanazt a készüléket takarja, a szakmailag helyes megnevezés a kerámia, ugyanakkor a köznyelvben elterjedtebb a porcelán fogszabályzó kifejezés.