Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (28) B (12) C (8) D (9) E (14) F (38) G (6) H (13) I (15) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (10) S (8) T (10) U (1) V (2) W (1)
P
Image
Panoráma röntgen

Szinte minden fogszabályozó kezelés alapja a panoráma röntgen, más néven orthopantomogram felvétel. Ezen a felvételen állapítható meg a foggyökerek formája, a fogak vagy fogcsírák megléte, különböző degeneratív folyamatok, mint például ciszta jelenléte, a fogak előre vagy hátrafelé dőlése és az állkapolcsízületi fejecs formája. Éppen ezért komplex fogszabályozási terv készítésekor elengedhetetlen ez a típusú röntgenfelvétel.

A parodontitis, magyarul fogágybetegség a fogat tartó szövetek megbetegedése. Ide tartozik az íny, a fogat körülölelő csont, illetve gyökérhártya megbetegedése is. Megkülönböztetjük akut és krónikus változatait. Az akut parodontitis általában jelentős fájdalommal, ínyvérzéssel esetleg szájszaggal jár és javarészt kevés fogra lokalizálódik, így korán észlelhető és kezelhető, ezáltal a prognózisa sokszor jobb, mint krónikus esetben. A krónikus parodontitis nagyon hosszú, olykor évtizedes folyamat és sokszor nem jár fájdalmas panaszokkal, esetleg csak kisebb ínyvérzés vagy fogkőképződés hívja rá fel a páciens figyelmét. A krónikus parodontitis sokszor egész fogcsoportokra, de olykor a teljes fogazatra kiterjed, és a fogat körülvevő csont, illetve íny pusztulásával jár, mely az idő múlásával arányosan nő. A csontozat leépülése, még a fogak mozgathatósága előtt, együtt járhat a fogak vándorlásával, főleg az alsó és felső metszőfogak területén, olykor ez az a panasz, ami a pácienst az orvoshoz irányítja. Természetesen a fogak elmozdulása fogszabályozóval még kezelhető, de fontos tudni, hogy ilyen esetekben a fogszabályozást mindig egy parodontológiai kezelés, illetve parodontológus szakorvos véleményezése előzi meg.

A parodontológiai kezelések alatt a fogággyal kapcsolatos beavatkozások összességét értjük. Ezek érinthetnek keményszöveteket, mint például a fogakat körbeölelő csont vagy lágyrészeket is, úgy mint a fogíny. A parodontológiai kezelések fő célja a fogágybetegség megakadályozása, illetve gyógyítása, a meglazult fogak megtarhatóságának a biztosítása. Ezek mellett a parodontológia foglalkozik a lágyrészek esztétikai beavatkozásaival is, mint például ínyvisszahúzódások kezelése vagy éppen ellenkezőleg, a fogakat túlzottan befedő íny műtéti korrekciója. Éppen ezért nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy a fogszabályozó kezelés után a fogazat, ne csak funkcionálisan, de esztétikailag is tökéletesek legyen.

A parodontológus szakorvos olyan fogorvos, aki a fogorvosi diploma megszerzését követően részt vett a 3 éves (második szakvizsga esetén 2 éves) parodontológiai rezidens képzésen, ahol elméleti és gyakorlati szinten is elsajátította a fogágybetegségek kezelésének modern szemléletét. Mivel a mai készülékek mellett a gyulladásmentes fogágybetegség nem akadálya a fogszabályozó kezelésnek, így a parodontológus és a fogszabályozó szakorvosok gyakran egymást támogatva végzik a munkájukat.

Passzív lemeznek nevezzük az összes olyan klasszikus kivehető fogszabályozó készüléket, melybe nem építettek be csavart. Ettől függetlenül ezek a lemezek is végezhetnek aktív fogmozgatást, hiszen egyéb rugók vagy más segédelemek beépítése (a fogszabályozási nevezéktan szerint) nem tiltott.

A pendulum készülék egyike a rögzített fogszabályozóval történő kezelés kiegészítőinek. Feladata a felső nagyőrlők hátrafelé mozgatása, ezzel helyet teremtve például a metszőfogak torlódásának vagy előre dőlésének megoldására, esetleg korrigálva a Angle II-es harapási eltérést. Ez a típusú fogszabályozó készülék a szájpadon helyezkedik el és ehhez, illetve a kisőrlőkhöz rögzülve képes hátra, a torok irányába elmozdítani a felső nagyőrlőket. A készülék kooperációt nem igényel, de havonta aktiválni szükséges.

Image
Plakkfestő folyadék

A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a plakk tökéletes eltávolítása. Sajnos főleg fiatalkorú pácienseknél ez nem minden esetben valósul meg maradéktalanul. A helyes fogmosási technika elsajátításához nyújthatnak segítséget a különböző plakkfestő folyadékok, melyek könnyen észlelhetővé teszik a fogak felszínén elhelyezkedő lepedéket.

Plakkfestő folyadék használata lépésekben

  1. Az esti fogmosás elvégzése szokás szerint. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni!
  2. Folyadék típusától függően vagy használatra kész termék vagy a leírása alapján hígítást igényel. Ennek megfelelően a folyadékkal 30-60 másodpercig öblögetni szükséges.
  3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
  4. Fogazat megvizsgálása, színes területek megkeresése. Fontos, hogy ne csak elől, hanem hátul is át legyen nézve hol maradt lepedékes a fogfelszín.
  5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítására
Image
Plakkfestő tabletta

A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a plakk tökéletes eltávolítása. Sajnos főleg fiatalkorú pácienseknél ez nem minden esetben valósul meg maradéktalanul. A helyes fogmosási technika elsajátításához nyújthatnak segítséget a különböző plakkfestő tabletták, melyek könnyen észlelhetővé teszik a fogak felszínén elhelyezkedő lepedéket.

Plakkfestő tabletta használata lépésekben

  1. Az esti fogmosás elvégzése szokás szerint. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni!
  2. Lepedékfestő tabletta szétrágása és nyelvel történő „elkenése” a fogazaton.
  3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
  4. Fogazat megvizsgálása, színes területek megkeresése. Fontos, hogy ne csak elől, hanem hátul is át legyen nézve hol maradt lepedékes a fogfelszín.
  5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítására
Image
Positioner fogszabályozó készülék

A positioner olyan kivehető fogszabályozó készülék, amellyel a rögzített fogszabályozás során elért skeletális eredményt (tehát az állcsontok új pozícióját) fixálni lehet. A gyakorlatban egy alsó és egy felső retenciós fólia, melyek egymással össze vannak rögzítve, így amikor a páciens összeharap, a készülék nem engedi, hogy az alsó állcsont hátrahelyeződjön a kiindulási Angle II-es pozícióba. Hordása megszokást igényel, de kizárólag alvásnál szükséges.

Image
Power scope fogszabályozó készülék

Egyik típusa a fix előreharaptatóknak, mely az alsó fogív hátrahelyeződését korrigálja rögzített fogszabályozóval történő kezelés alatt. Maximális hatékonysága a pubertás előtti, illetve alatti időszakban van, de kisebb eltérések korrigálására felnőtt korban is használható. Előnye, hogy kooperációt nem igényel a páciens részéről, viszont legalább 1 hét a készülék megszokása a felhelyezést követő diszkomfort miatt. A készülék kezelési ideje körülbelül 9-12 hónap, tehát nem érinti a rögzített fogszabályozóval történő kezelés teljes időtartamát.

Image
Prémium kerámia fogszabályozó készülék

Ez a készülék a hagyományos kerámia fogszabályozó továbbfejlesztett, igényesebb változata. A hagyományos kerámia fogszabályozóhoz képest egyértelműen erősebbek, kevésbé törékenyek, mindemellett széleik lekerekítettebbek, emiatt kevésbé irritálják az orca belfelszínét. Sajnos az erősebb anyagösszetétel miatt a színe opálosabb, ennek ellenére szépen beleolvad a környezetébe. Mint minden hagyományos fogszabályozónál, ennél a típusnál is gumikarika rögzíti az ívet a bracketbe, mely természetesen ugyancsak lehet áttetsző, az ív pedig fehér polimerrel bevont.

A kerámia fogszabályozó készülékeket sokan porcelán fogszabályzóként említik. A két megnevezés a gyakorlatban ugyanazt a készüléket takarja, a szakmailag helyes megnevezés a kerámia, ugyanakkor a köznyelvben elterjedtebb a porcelán fogszabályzó kifejezés.