Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (27) B (12) C (7) D (7) E (14) F (38) G (6) H (13) I (14) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (9) S (7) T (10) U (1) V (2) W (1)
I

A fogszabályozásban impactionak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy vagy több fog az állcsontban rekedt valamilyen látható okból kifolyólag. Ilyen ok lehet például egy számfeletti fog vagy a fogcsíra rossz tengelyállása. A leggyakoribb impactált fogak a felső szemfogak, illetve alsó bölcsességfogak. Ezekben az esetekben érdemes a fogat, szájsebészeti feltárás után, fogszabályozóval beállítani a megfelelő helyre, hiszen egy természetes fog mindig tartósabb és esztétikusabb hatást kelt, mint bármilyen műfog.

A fogszabályozásban impakciónak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy vagy több fog az állcsontban rekedt valamilyen látható okból kifolyólag. Ilyen ok lehet például egy számfeletti fog vagy a fogcsíra rossz tengelyállása. A leggyakoribb impaktált fogak a felső szemfogak, illetve alsó bölcsességfogak. Ezekben az esetekben érdemes a fogat, szájsebészeti feltárás után, fogszabályozóval beállítani a megfelelő helyre, hiszen egy természetes fog mindig tartósabb és esztétikusabb hatást kelt, mint bármilyen műfog.

Image
Implant

A fogászatban többféle implantátumot használunk attól függően, hogy milyen feladatot kell ellátniuk.

  • A legáltalánosabb implantátumok a protetikai implantátumok. Ezeket általában szájsebész ülteti be és protetikus készít rájuk igény szerinti fogpótlást. A protetikai implantátumok szinte mindig tiszta titánból készülnek így képesek sejtszinten integrálódni a csontba és annak elválaszthatatlan részét képezni.
  • Speciálisan a fogszabályozás számára is készítenek implantátumokat, amelyet mini-implantátumnak vagy mikro-implantátumnak nevezünk. Ennek oka, hogy méretük (főleg az átmérő) töredéke a protetikai implantátumokénak, hiszen ezek egy része a foggyökerek közé kerül beültetésre, ahol sokkal kevesebb hely áll rendelkezésre, mint egy foghúzás utáni területen. A fogszabályozási mini-implantátumok anyaga olyan titán ötvözet, mely nem integrálódik a csontba, így a kezelés után könnyen eltávolíthatóak, illetve méretükből adódóan a beültetésük is jóval kíméletesebb.

A különböző interdentális fogkeféket eredetileg a fogselyem kiváltására fejlesztették ki annak érdekében, hogy a fogközök homorú felszínei is tisztíthatóak legyenek. Ennek megfelelően rengeteg méretben és kialakításban kaphatóak, hiszen egy szájüregen belül is hol kisebb, hol nagyobb rés található egy-egy fog között. A fogszabályozásban ezeket a kis fogkeféket a brackettek közötti, illetve a fogszabályozó ív alatti területek tisztítására használjuk. Éppen emiatt relatív nagy méretet vagy kónuszos formát érdemes választani.

A fogköztisztító fogkeféket minden étkezés után érdemes használni, hogy ne maradjon pangó ételmaradék a fogak felszínén. Szerencsére a használatuk igen egyszerű és fogkrémet sem igényelnek, viszont minden kitisztított fogfelszín után víz alatt el kell tisztítani, nehogy az ételmaradékot egyik fogközből a másikba átvigyük.

Rögzített fogszabályozó viselése mellett is szükséges lehet az alsó és felső fogazat egymáshoz illesztésére. Ahhoz, hogy a két fogív csukott állapotban tökéletesen érintkezzen egymással sok esetben intermaxillaris (intermaxilláris, azaz két fogív közötti) gumihúzás használatára van szükség. Ez a gyakorlatban egy vagy több fogszínű gumikarika felakasztását jelenti a rögzített fogszabályozóra (bárki saját maga képes le-, illetve feltenni a megfelelő helyekre), mely összeköti az alsó és felső készüléket egymással, így a két fogívet egymáshoz képest tudjuk elmozdítani. Ezek a gumikarikák képesek a fogakat vagy egész fogíveket a tér megfelelő irányába elmozdítani, de kizárólag abban az esetben ha naponta 20-22 órát viseljük. Célszerű a gumikat kizárólag étkezéshez, illetve fogmosáshoz levenni, így biztosan elegendő lesz a hordási idő. A sportolást, a beszédet, illetve az ivást nem zavarják a gumikarikák, pár hét hordás után teljesen észrevétlenné válnak.

Image
Invisalign fogszabályozó készülék

Az invisalign fogszabályozó a digitális technikákat is alkalmazó, áttetsző sín alapú fogszabályozás első és egyben legrégebben a piacon lévő, Amerikában kifejlesztett változata. Ebből adódóan szinte behozhatatlan technikai és minőségi előnye van a többi áttetsző síneket használó fogszabályozó rendszerrel szemben. A cég készülékeinek tervezését és gyártását saját kézben tartja, így nem Magyarországon készülnek. A kezelés menete megegyezik a többi digitális rendszerű fogszabályozóéval. Ennek megfelelően először a nagyon preciz lenyomat digitalizálása történik meg, majd egy speciális, az Invisalign által létrehozott programmal digitálisan elmozdítják a fogakat a megfelelő helyre, illetve felhelyezik rájuk a kívánt attachmenteket. Az elkészült tervet mind a kezelőorvos, mind a páciens megtekintheti és amennyiben a számítógépes eredmény megfelelő, a sínek gyártása, illetve postázása megtörténik. Az fogszabályozó szakorvossal történő következő találkozáskor helyezzük fel az attachmenteket, illetve adjuk át a síneket. Az invisalign kezelések hossza nagyban függ a kívánt mozgatás mértékétől, így pár hónaptól akár 1-1.5 évig is terjedhetnek. Fontos tudni azonban, hogy az Invisalign Full vagy Teen kezelésnek egység ára van, tehát független a kezelés hosszától és az elváltozás mértékétől. A kifizetett összeg 5 évnyi kezelést tartalmaz (retenció nélkül), tehát például ha 3 évvel az első sín átadása után recidívát (visszaalakulást) tapasztalunk, akkor az új sínek tervezése és gyártása, mellyel újra tökéletessé tehető a fogív, ingyenes.

Image
Invisaling Teen fogszabályozó készülék

Az Invisalign Teen fogszabályozók ugyanazon tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos Invisalign készülékek, de speciálisan a tinédzserek számára lettek kifejlesztetve. Ez a gyakorlatban két fő különbséget jelent. Egyfelől a fiatalabb páciensek kezelése megengedi, hogy ne csak a fogak helyzetét változtassuk meg (pl.: torlódás vagy résesség), de a kisebb harapási eltéréseket is korrigáljuk (kis mértékű Angle II vagy Angle III). Másfelől a fiatalok motivációját a sínekbe beépített hordást jelző indikátor javítja, hiszen így gyorsan kiderül számunkra, ha nem utasítás szerint viselték őket.

Image
Irányított fogváltás

Az első fogszabályozási konzultáció alkalmával gyakran jelentkező probléma bizonyos fogak előtörés előtti hibás tengelyállása. Legtöbbször a szemfogak pozícióhibájáról beszélhetünk, mely a súlyos, előtöréssel összeegyeztethetetlen állapottól, egészen a pár fokos eltérésekig terjedhet. Előfordul, hogy ez az eltérés pont olyan mértékű, hogy a maradó szemfog nem a tejszemfogat maga előtt kilökve, hanem beékelődve a maradó metsző és tejszemfog közé, közöttük próbál utat találni magának. Ezekben az esetekben a tej szemfog, illetve az első tejőrlő megfelelően időzített, azaz irányított eltávolításával van reményünk a maradó szemfogat a megfelelő útra terelni, ezzel elkerülve egy esetleges fogszabályozó kezelést.

Í
Image
Ínygyulladás

Az ínygyulladás a fogszabályozás közben felmerülő egyik leggyakoribb probléma, melyet a fognyaki lepedékben felhalmozódó baktériumok okoznak. Általában lassan kezdődik, fájdalmatlanul, első jele a fogmosáskor és esetleg étkezéskor jelentkező vérzés. Ilyenkor az ínypapillák megduzzadnak és a fogfelszíntől könnyen elemelhetővé válnak, ami tovább súlyosbítja a gyulladást, hiszen nehezíti a fogak tisztíthatóságát azáltal, hogy elősegíti a baktériumok íny alatti szaporodását. Tovább nehezíti a lepedék eltávolítását, amennyiben rögzített fogszabályozó mellett alakul ki az ínygyulladás, hiszen a készülék önmaga is hátráltatja a tökéletes fogmosást. Ilyen esetben célszerű 2-3 percig minden étkezés után alaposan fogat mosni elektromos és fogköztisztító fogkefével, illetve reggel és este alkoholmentes szájvizet használni a gyulladás megszűnéséig.

Ínypapillának hívjuk a szomszédos fogak között elhelyezkedő íny részt. Ezek a papillák a felső fogíven lefele, míg az alsó fogíven felfele néző háromszöget formálnak és optimális esetben teljesen ki is töltik a fogak közötti rést. Súlyos torlódás esetén az ínypapillák nem fejlődnek ki teljesen (nincs hely számukra) így a fogszabályozó kezelés után a torlódásmentes fogazatban nem töltik ki teljesen a rendelkezésre álló helyet és kis fekete területként jelennek meg a fogak között (valójában nincs színük hiszen nincsen ott semmi, de a szájüregbe kevés fény jut, így feketének hatnak). Ilyen esetben a fogszabályozó kezelés után további ínyműtétre lehet szükség, de az elváltozás sajnos sokszor végleges.

Image
Ínyrecesszió

Az ínyrecesszió az ínyvisszahúzódás fogorvosok által használt elnevezése. Lehet körkörös, mely szinte mindig fogágybetegséghez társul, de lehet egyoldali is, tehát vagy csak a fog külső, vagy csak a belső oldalán jelentkező. Az egyoldali ínyrecessziók általában nem járnak a fogak meglazulásával vagy elvesztésével, mert csak ritkán kapcsolódik hozzájuk fogágybetegség, illetve csontpusztulás. Ezen esetek nagy részében lehetőség van parodontológus szakorvos bevonásával visszaállítani az eredeti állapotot. Fontos tudni, hogy fogszabályozás alatt vagy után is kialakulhat egyoldali ínyrecesszió akár a fogak külső, akár belső oldalán. Jellemzően súlyos torlódások vagy Angle II-es eltérések megoldása után jelentkezik az alsó metszők külső oldalán. Esetleg foghúzással kombinált rögzített készülékes kezeléseknél abban az esetben, ha a fogszabályozás után a metszőfogak erősen befelé dőlnek.

A fogíny vérzése az esetek döntő többségében mechanikai irritáció miatt következik be. Egészséges íny esetén ez általában valamilyen traumához köthető, mint például szúrás vagy vágás. Krónikusan gyulladt fogíny esetében (mely nem megfelelő fogápolás esetén fogszabályozás közben is jelentkezhet) viszont sokkal kisebb irritáció is vérzést eredményezhet, mint például egy fogmosás, a szájzuhany használata vagy akár a levegővel való megfújása is. Ilyen esetekben a szájhigiénia javításával pár napon belül javulhat a fogíny állapota is, így a vérzés is hamarosan megszűnhet. Amennyiben ez nem elegendő mindenképpen fogorvos felkeresése ajánlott!

Image
Ínyvisszahúzódás

Az ínyvisszahúdás az ínyrecesszió hétköznapi elnevezése. Lehet körkörös, mely szinte mindig fogágybetegséghez társul, de lehet egyoldali is, tehát vagy csak a fog külső, vagy csak a belső oldalán jelentkező. Az egyoldali ínyvisszahúzódások általában nem járnak a fogak meglazulásával vagy elvesztésével, mert csak ritkán kapcsolódik hozzájuk fogágybetegség, illetve csontpusztulás. Ezen esetek nagy részében lehetőség van parodontológus szakorvos bevonásával visszaállítani az eredeti állapotot. Fontos tudni, hogy fogszabályozás alatt vagy után is kialakulhat egyoldali ínyvisszahúzódás akár a fogak külső, akár belső oldalán. Jellemzően súlyos torlódások vagy Angle II-es eltérések megoldása után jelentkezik az alsó metszők külső oldalán. Esetleg foghúzással kombinált rögzített készülékes kezeléseknél abban az esetben, ha a fogszabályozás után a metszőfogak erősen befelé dőlnek.

i
Image
iTTR

Az iTTR fogszabályozó a belső fogszabályzók frontfogakra kifejlesztett változata. Kizárólag esztétikai kezelésre szolgál, tehát a metszők, illetve a szemfogak sorbaállítására. Ennek köszönhetően gyakorlatilag láthatatlan és megfelelően gyors alternatívája a Clear Aligner fogszabályozónak.

A készülék hátránya, hogy mélyharapás esetén a felső fogíven nem használható, hiszen az alsó metszőfogak letörhetik azt.