Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (27) B (12) C (7) D (7) E (14) F (38) G (6) H (13) I (14) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (9) S (7) T (10) U (1) V (2) W (1)
T

A TAD, a “temporary anchorage device” rövidítése, magyarul a fogszabályozásban használatos mini-implantátumoké. Ezek célja egy régóta fennálló probléma, a fogak egyoldalú elmozdításának megoldása. Általánosságban elmondható, hogy a fogak mozgatása erő-ellenerő elvén működik, tehát ha egy fogat hátrafelé mozgatunk, akkor a vele szemben álló fog (melyhez képest húzzuk hátra a fogat) előre felé fog elcsúszni. Ennek a problémának a kiküszöbölésére találták fel a fogszabályozásban használatos implantátumokat, melyek mint egy fix pont stabilan rögzülnek az állcsontban, ezáltal megoldást kínálva a nem kívánatos fogelmozdulás ellen.

Mint minden beavatkozásnak ennek is megvannak a maga sajátosságai, előnyei, kockázatai.

Jellemzői közé tartozik:

 • Az implantátumok átmérője: 1.4-2.0 mm közötti
 • Az implantátumok hossza: 6-11mm közötti
 • Az implantátumok anyaga: Titánötvözet (nem tiszta titán, ezáltal nem csontosodik be és a kezelés végén eltávolítható)
 • A beültetés töredék mennyiségű érzéstelenítőt igényel, fájdalommal nem jár.
 • A beültetés az ínyen keresztül történik, nem szükséges varratokat behelyezni.
 • Az implantátum vagy oldalról a foggyökerek közé vagy a szájpadba kerül behelyezésre.

Előnyei közé tartozik:

 • Bizonyos esetekben elkerülhető a foghúzás
 • Bizonyos esetekben elkerülhető a headgear viselése
 • Használata lerövidítheti a kezelést
 • Nagyban megkönnyítheti az ideális harapás kialakítását

Kockázatai közé tartozik:

 • Az implantátumok rögzülése nem 100%-ban sikeres. (nagyban függ a szájhigiéniától, a beültetés helyétől, foggyökerek közötti távolságtól, csontsűrűségtől)
 • Fennáll a foggyökér sérülésének a veszélye, mely a szakirodalom szerint jó gyógyulási hajlammal bír, de nem kizárható a megsérült fog későbbi elvesztése.
 • Behelyezés vagy eltávolítás közben bekövetkezhet az implantátum törése, mely a terület szájsebész általi feltárását teszi szükségessé. Ezzel ugyancsak növelve a gyökérsérülés esélyét.
 • Főleg szájpadi implantátum esetén előfordulhat krónikus fejfájás, orrnyálkahártya gyulladás.
Image
Tejfogak

Egy gyermeknek 20 tejfoga van, mindnek meghatározott szerepe van az állcsontok fejlődésében, a rágásban, illetve a beszédben. Ezek a fogak a tej metszők, a tej szemfogak és a tej őrlők. A tejfogazat nem tartalmaz kisőrlőket, illetve bölcsességfogakat. Fontos tudni, hogy a fogak felépítése csak minimálisan különbözik a maradó fogakétól, tehát ugyanúgy zománc, dentin és cement építi fel a fogak külső vázát, illetve ugyanúgy található a belsejében fogbél, ami ereket és idegeket tartalmaz. Cukros ételek (az anyatej is cukros) hatására ugyanúgy kilukadnak és ha a szuvadosás eléri a fogbelet ugyanolyan fájdalommal járnak, mint egy maradó fog esetében. Éppen ezért fontos odafigyelni a fogak helyes ápolására, már az első pillanattól kezdve. A tejfogak korai elvesztése akár szuvasodás, akár baleset miatt súlyos fogtorlódáshoz vezethet, ami fogszabályozó kezelést tehet szükségessé.

Image
Torlódás

Azokban az esetekben, amikor a rendelkezésre álló hely kisebb, mint a fog vagy fogak szélessége, torlódás alakul ki. Ez a fogszabályozási eltérés főleg esztétikai zavart és fogápolási nehézséget okozhat. A problémák elkerülése érdekében célszerű akár Clear Aligner fogszabályozóval a torlódást megszüntetni, még a szuvasodások kialakulása előtt.

A trainerek olyan funkciós (bimaxilláris) készülékek, amelyek az izomerőt felhasználva (innen ered a készülékek teljes neve, azaz myofunkcionális trainer) megváltoztatják az idegi szabályozást, s így az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetét. Ezzel egyidejűleg a fogakat is sorba rendezhetjük a segítségükkel. A trainer fogszabályozók a nyelvet helyes pozícióban tartják, így biztosítva a szájkörüli izmok megfelelő működését. A légzési szokások javításával pedig a frontfogakat a megfelelő helyükre vezetik. Alkalmazásuk vegyesfogazatban ajánlott, mivel a fogazat fejlődése mellett elősegíti az állcsontok helyes növekedését is. Viselésük azonban nagy fegyelmet igényel, hiszen kialakításuknál fogva passzívan nem maradnak a fogakon. A szájkörüli mimikai-, illetve a rágóizmokkal kell a készüléket a helyén tartani, innen ered a neve is: trainer, azaz edző. A készüléket alvásnál, illetve napközben 2 órát kell viselni.

Image
Goshgarian fogszabályozó készülék

A transpalatinalis ív a rögzített fogszabályozóval történő kezelés kiegészítőinek egyike. Feladatai között említhetjük a felső fogív keresztirányú tágítását az őrlő-, illetve kisőrlő fogak oldalra, azaz kifele döntésével, az őrlők tengelyük körüli elcsavarását, azaz rotálását és a nagyőrlők stabilitásának fokozását. A készülék a felső nagyőrlők belső oldalához rögzül, miközben egy olyan ívvel köti őket össze, amely 1db U alakú loopot tartalmaz. Ez a loop adja a transpalatinalis ív megfelelő rugalmasságát, ami a tágításhoz, illetve rotáláshoz szükséges.

Image
Traumás harapás

A fogszabályozásban traumás harapásnak, más néven traumás occlusionak nevezzük azt az állapotot, amikor csukott helyzetben csak pár fog érintkezik egymással és ezek viselik a teljes rágóerőt. A traumás harapás hónapok, évek alatt a fogágy károsodásához vezethet, ami csontpusztulást és ínyvisszahúzódást okozhat. Ennek elkerülése érdekében fontos a mihamarabbi fogszabályozó kezelés megkezdése.

Image
Trainer

A trénerek a funkciós (bimaxilláris) készülékek csoportjába tartozó fogszabályozók, amelyek képesek (felhasználva az izomerőt) megváltoztatni az idegi szabályozást, ezáltal az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetét. Ezzel egyidőben a fogak helyes előtörését is segítheti a megfelelő készülék kiválasztása esetén. A trénerek a nyelvet az általunk kívánt helyes pozícióban tartják, így biztosítva a szájkörüli izmok megfelelő működését. Az orrlégzés kialakításával pedig elősegíti a felső állcsont fejlődését, ami elengedhetetlen a frontfogak megfelelő elhelyezkedéséhez. Alkalmazásuk vegyesfogazatban javasolt, mivel a fogazat fejlődése mellett, elősegíti az állcsontok helyes növekedését is. Viselésük azonban nagy fegyelmet igényel, hiszen kialakításuknál fogva passzívan nem maradnak a fogakon. A szájkörüli mimikai-, illetve a rágóizmokkal kell a készüléket a helyén tartani, innen ered a neve is: tréner, azaz edző. A készüléket alvásnál, illetve napközben 2 órát kell viselni.

Image
Tubus

A fogszabályozási tubus olyan a nagyőrlőkön, mint a bracket a többi fogon. Feladata az ív erejének átadása, ezáltal a nagyőrlők bevonása a rögzített fogszabályozó rendszerébe. Két típusát különböztethetjük meg, a gyűrűkre heggeszthető, illetve a fog külső oldalára önmagában felragasztható változatát. Az utóbbi előnye, hogy kisebb helyet foglal el, mint a gyűrűvel kombinált, hiszen csak a nagyőrlők külső oldalán található, ezáltal megkönnyíti a készülék tisztítását, illetve precízebb felhelyezést tesz lehetővé ezzel segítve a tökéletes fogív kialakítását.

A fogszabályozásban túlharapásnak nevezzük a metszők helytelen pozíciójából fakadó túlzott fedést vagy távolságot. Ennek megfelelően a tér 2 irányában is beszélhetünk túlharapásról. A vertikális dimenzióban ezt mélyharapásnak nevezzük, a horizontális dimenzióban pedig (tehát amikor a felső metsző sokkal előrébb áll, mint az alsó), megnövekedett overjet-nek.

Image
Twin Block fogszabályozó készülék

A kivehető funkciós (más néven bimaxilláris) fogszabályozó készülékek egyike. Használatával korrigálható az alsó állcsont alulfejlettsége vagy hátra helyeződése. Előnye a többi funkciós fogszabályozóval szemben, hogy különálló alsó és felső fogszabályozóból áll, melyek csak összeharapáskor kapcsolódnak össze, emiatt se ivásnál, se beszédnél nem szükséges a fogszabályozó eltávolítása. Hordási ideje megegyezik a többi funkciós fogszabályozó készülékkel, napi 12-14 óra.