Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (27) B (12) C (7) D (7) E (14) F (38) G (6) H (13) I (14) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (9) S (7) T (10) U (1) V (2) W (1)
G
Image
Goshgarian fogszabályozó készülék

A transpalatinalis ívek egyik legegyszerűbb változata, mely kizárólag a két felső első nagyőrlőt köti össze. Funkciója lehet a felső fogív tágítása, a felső nagyőrlők rotációja vagy döntése. Esetleg a nagyőrlők stabilitásának fokozása a fogszabályozó kezelés közben.

A gumihúzás, teljes nevén elasztikus gumihúzás a fogszabályozásban igen gyakran alkalmazott kiegészítő kezelés. Célja sokrétű, nagyban függ attól, hogy az erőrendszerbe mely fogakat vonjuk be, milyen erősségű, illetve mekkora átmérőjű gumit alkalmazunk. Ami minden gumihúzás közös pontja, az a javasolt hordás idő, mely napi 20-22 óra. A gumik hatása szempontjából talán a legoptimálisabb, ha kizárólag étkezés és fogmosás idejére vesszül le őket, így elkerülhető a hordott órák számolgatása és az esetleges figyelmetlenségből eredő "alulhordás", mely a fogak kilazulásához vezethet.

A leggyakrabban alkalmazott gumihúzások közé sorolhatjuk a criss-cross gumihúzást, mellynek célja a keresztharapás korrigálása. A Class II-es gumihúzást, mellyel fiatal korban az Angle II-es harapási eltéréseken javíthatunk. Ennek ellentétjeként a Class III-as gumihúzás éppen ellenkezőleg, a túlfejlett alsó állcsont és ezáltal az Angle III-as harapási eltérés korrigálására használatható bizonyos esetekben. Ugyancsak használatosak egyéb intermaxillaris gumihúzások elülső vagy oldalsó nyitottharapás korrigálására abban az esetben, ha az eltérés oka a fogak és nem az állcsontok hibás pozíciója.

Az elasztikus gumihúzások leggyakoribb típusai felsorolva:

  • Criss-cross gumihúzás 
  • Egyéb intermaxillaris gumihúzás
  • Class II gumihúzás
  • Class III gumihúzás
  • Nyitottharapást korrigáló gumihúzás

A gumikarika, a fogszabályozásban a különálló gumiligatúrákat jelöli. Feladata, hogy a fogszabályozó ívet a bracket slotjába, azaz vájatába szorítsa, ezzel átadva az ív erejét a fognak. Többféle színben találkozhatunk vele, de ez kizárólag esztétikai célt szolgál, a színek nem a gumi erősségét jelölik. A gumiligatúrák készülhetnek latexből, de allergia esetén latexmentes, orvosi minőségű poliuretánból vagy szilikonból is.

Abban az esetben, ha mosolygáskor a felső fogínyből 1-2 milliméternél több látszódik, úgy gummy smile-ról (azaz ínymosolyról) beszélhetünk. Ennek több oka is lehet, így a terápiája is igen változatos. Okozhatja az íny túlzott növekedése, mely esetben a fogak koronái is alacsonyak. Jelentkezhet a szájkörüli izmok, szövetek rendellenes helyzetéből vagy méretéből, például rövid philtrum (az orr alapját és az ajakpírt összekötő terület) esetén, de okozhatja az felső állcsont hibás pozíciója is. Amennyiben az ínymosoly nem társul egyéb fogazati rendellenességhez, úgy a fogszabályozás kizárólag esztétikai szempontból indokolt.

Image
Gyökérfelszívódás

A gyökérfelszívódás rögzített fogszabályozóval végzett kezelés közben jelentkezhet és a páciens számára panaszt nem okoz, kizárólag a röntgenfelvételen látható, hogy a foggyökér 1-2mm-rel megrövidült. Ennek ellenére ronthatja a fog hosszú távú megtarthatóságát, ha a páciensnél később fogágybetegséget diagnosztizálnak (ez a betegség jellemzően 40 éves kor felett kezdődhet). Foghiány vagy nagyobb rések zárása esetén gyakrabban jelentkező elváltozás. Igen ritkán előfordulhat a foggyökér jelentős részének felszívódása is. Bizonyos páciensek ugyanarra a fogmozgatásra nagyobb mértékű gyökérfelszívódással reagálnak, mint mások. Az esetek egy részében a hajlam előre megjósolható, de sajnos nem mindig. Kontroll röntgenek készítésével a folyamat nyomon követhető és amennyiben a gyökérhossz fele felszívódott, a fogszabályozó kezelést javasolt leállítani, az addig elért eredménytől függetlenül.

Image
Gyűrű

A fogszabályozásban használatos gyűrűk a nagyőrlőket egyenként körülölelő vékony fémszalagok, melyek külső és belső felszínére heggeszthető tubust rögzítenek. A külső tubusba lehet a fogszabályozó ívet belehelyezni, a belső tubushoz pedig a különböző szájpadi kiegészítő készülékeket lehet csatlakoztatni.