Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (27) B (12) C (7) D (7) E (14) F (38) G (6) H (13) I (14) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (9) S (7) T (10) U (1) V (2) W (1)
L
Image
Leeway space

Torlódások esetén nagyon fontos minden fellelhető szabad milliméter felhasználása a fogíven belül. Erre az egyik lehetőség az úgynevezett Leeway space, mely vegyesfogazat esetén áll a rendelkezésünkre. A fogszabályozó szakorvos számára ez azt jelenti, hogy a második tejőrlők, illetve az alatta elhelyezkedő maradó második kisőrlők között méretbeli különbség van. Főleg az alsó fogíven kifejezett ez a különbség, ott a tejőrlők akár 2mm-rel is nagyobbak lehetnek, mint az utánuk kinövő kisőrlők. Felül ez a különbség kisebb 0.5-1mm körüli érték. Tehát ha ezt a helyet ki tudjuk használni, akkor az alsó fogívben akár egy 4mm-es torlódást is különösebb nehézség nélkül korrigálni lehet, kizárólag a fogváltás után felszabaduló helyek megfelelő fogszabályozóval történő zárásával.

Image
Lenőtt nyelv

A nyelv alsó részén található egy nyálkahártya kettőzet, amely a szájfenékhez rögzíti a nyelvet. A fogszabályozásban ezt nyelvféknek hívjuk. Amennyiben a nyelvfék túlzottan rövid, gátolhatja a nyelv szabad mozgását. Ez akár olyan mértékű is lehet, hogy a beszédben, sőt a nyelésben is gondot okozhat. A nyelv túlzott lenövése további fogszabályozó kezelést igénylő problémák kialakulásához is vezethet (például keresztharapás), hiszen a nyelv nyugalmi helyzete ilyen esetben nem a szájpad középső részén, hanem a szájfenékhez közelebb helyezkedik el. Éppen ezért nagyon fontos a nyelvfék mihamarabbi átvágása, azaz a frenulectomia.

Image
lepedék

A lepedék egy olyan, a fogunkon kialakuló biofilm, mely képes a fog keményszövetének az oldására, ezáltal a fogszuvasodás kialakítására. A lepedék kialakulása előtt a fogak felszínén egy pellicula réteg alakul ki. Ez a rendkívül vékony lerakódás a nyálban lévő fehérjékből és egyéb komponensekből áll, és már néhány órán belül megjelenik a frissen megtisztított fogak felületén. Rövid időn belül azonban baktériumok halmozódnak fel benne és kialakul az első lepedék réteg. Ha ez a lepedék zavartalanul fejlődhet, akkor egyéb mikroorganizmusok is gyorsan megtapadnak, illetve szaporodnak rajta. Új rétegek formálódnak, ami azt jelenti, hogy a lepedék "éretté" válik. Ez a struktúrált lepedékréteg képes a szénhidrát nagymennyiségű lebontására miközben savat termel. Ez a savas közeg megtámadja a fogzománcot és ásványi anyagot von ki belőle, amely folyamat végén megjelenik a szuvasodás. Fogszabályozó kezelés ideje alatt kiemelkedően fontos a fogak megfelelő tisztítása, hiszen az apró, zegzugos területeken még könnyebben tapadnak meg a baktériumok és alakítják ki ezt az érett lepedék réteget.

Image
Lepedékfestés

A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a lepedék tökéletes eltávolítása. Sajnos főleg fiatalkorú pácienseknél ez nem minden esetben valósul meg maradéktalanul. A helyes fogmosási technika elsajátításához nyújthatnak segítséget a különböző lepedékfestő tabletták és folyadékok, melyek könnyen észlelhetővé teszik a fogak felszínén elhelyezkedő plakkot.

Lepedékfestő tabletta használata lépésekben

 1. Az esti fogmosás elvégzése szokás szerint. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni.
 2. Lepedékfestő tabletta szétrágása és nyelvvel történő „elkenése” a fogazaton.
 3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
 4. Fogazat megvizsgálása, színes területek megkeresése. Fontos, hogy ne csak elől, hanem hátul is át legyen nézve hol maradt lepedékes a fogfelszín.
 5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítása

Lepedékfestő folyadék használata lépésekben

 1. Az esti fogmosás elvégzése szokás szerint.. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni.
 2. Folyadék típusától függően vagy használatra kész termék vagy a leírása alapján hígítást igényel. Ennek megfelelően a folyadékkal 30-60 másodpercig öblögetni szükséges.
 3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
 4. Fogazat megvizsgálása, színes területek megkeresése. Fontos, hogy ne csak elől, hanem hátul is át legyen nézve hol maradt lepedékes a fogfelszín.
 5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítása

Sokak által ismert tény, hogy fogszabályozó kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztán tartása, a lepedék, illetve az ételmaradék tökéletes eltávolítása. Kezdetben sajnos ez nem mindig valósul meg maradéktalanul. Ha a helyes fogmosási technika akadálya az, hogy a lepedék szinte észrevehetetlenül simul a fogak felszínére, úgy segítséget nyújthatnak a különböző lepedékfestő folyadékok, melyek különböző élénk színekre festik meg azt.

Lepedékfestő folyadék használata lépésekben

 1. Az esti fogmosás elvégzése a szokásoknak megfelelően. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni.
 2. Folyadék típusától függően vagy használatra kész termék vagy a leírása alapján hígítást igényel. Ennek megfelelően a folyadékkal 30-60 másodpercig öblögetni szükséges.
 3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
 4. A fogak átvizsgálása, a színes területek megkeresése. Fontos tudni, hogy a festék halványan szinte mindent megfest, de ez nem jelez lepedéket. Kizárólag az erősen festett és érdes felszínű területeken található lepedék.
 5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítása

A rendszeres lepedékfestés segítségével és megfelelő odafigyeléssel pár hét alatt elérhetjük, hogy a megfestett, lepedékes területek minimalizálódjanak ezáltal a fogszuvasodása esélye is jelentősen csökkenjen.

Természetesen minden esetben fontos, de a rögzített készülékekkel végzett fogszabályozás alatt még fontosabb a fogak tisztántartása, hiszen az apró, kiálló felületek szinte mágnesként vonzzák az ételmaradékot, ezáltal a lepedéket is. Ennek ellenére, főleg a fiatalkorú pácienseknél, a lepedék eltávolítása sajnos nem minden esetben valósul meg maradéktalanul. A helyes fogmosási technika elsajátításához nyújthatnak segítséget a különböző lepedékfestő tabletták, amelyek kék, lila, esetleg piros színűre festik a fogak felszínére tapadt lepedéket.

Lepedékfestő tabletta használata lépésekben

 1. Az esti fogmosás elvégzése a szokásoknak megfelelően. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni.
 2. Lepedékfestő tabletta szétrágása és nyelvvel történő „elkenése” a fogakon.
 3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
 4. A fogazat megvizsgálása, a színes területek megkeresése. Fontos tudni, hogy a festék halványan szinte mindent megfest, de ez nem jelez lepedéket. Kizárólag az erősen festett és érdes felszínű területeken található lepedék.
 5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítása

A rendszeres lepedékfestésnek köszönhetően megfelelő odafigyeléssel pár hét alatt elérhetjük, hogy a megfestett, lepedékes területek minimalizálódjanak ezáltal a fogszuvasodása esélye is jelentősen csökkenjen.

A fogszabályozásban ligatúrának nevezzük azokat a kiegészítőket, amelyek a fogszabályozó ívet rögzítik a bracket slotjában, azaz a bracket vájatában. Ezek készülhetnek gumiból, melyek az átlátszótól egészen a szivárvány összes színárnyalatáig terjedhetnek, illetve fémből, melyre akár fehér bevonat is kerülhet. A gumiligatúra előnye, hogy szinte biztosan nem terheli túl a fogakat hiszen túl nagy erő esetében jelentősen megnyúlik, illetve a különböző színekkel a fogszabályozó könnyen gyerekbaráttá tehető. A fémligatúra előnye, hogy a feszessége állítható, így egyszerűen kialakíthatunk súrlódásmentes területeket, illetve ezzel ellentétesen megnövelhetjük az erőátadást az ív és a fogak között, ezzel segítve egy-egy fog helyes irányba történő mozgatását.

Image
Full lingual

Több, mint 40 éve létező igény a páciensek részéről, hogy a fogszabályozás folyamata minél láthatatlanabb legyen. Ennek hatására 1976-ban forgalomba hozták az első lingual, azaz belső oldali rögzített fogszabályozó készüléket. Természetesen, mint minden fogszabályozó készüléknek, ezeknek a fogszabályozóknak is megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai.

A Lingual technika előnyei között említhető, hogy

 • mosolygáskor egyáltalán nem látszódik,
 • biztosan nem okoz dekalcifikált fehér foltokat (white spot) a fog külső felszínén,
 • a metszőfogak esetében az erő átadási vonala áthalad a fog forgáspontján, ami különösen előnyös mély-, illetve nyitottharapás kezelésekor.

A Lingual technika hátránya, hogy

 • nehezebb tisztítani, hiszen a felső metszőfogak belső felszínét nem látjuk.
 • vagy egyénileg gyártott, drága rendszereket kényszerülünk használni vagy amennyiben olcsóbb megoldást választunk, csak az egyszerűbb torlódások, apróbb résességek oldhatóak meg vele nagy biztonsággal.
 • zavarhatja, felsértheti a nyelvet, mivel beszűkíti a nyelv terét.

Olyan, általában az alsó fogív torlódásakor használható fogszabályozó készülék, amely a nagyőrlőkön rögzülve eltartja az alsó ajkat a metszőfogaktól, így egyfelől túlsúlyba kerül a nyelv ereje, melynek hatására előrefelé meghosszabbodhat a fogív, másfelől továbbítja az ajak erejét a nagyőrlőkre, így a helyükön tartja azokat, ami a későbbiekben segít kihasználni a Leeway space-t. Ez a típusú fogszabályozó általában kivehető, de kooperációs nehézségek esetén fixálható is.

Image
loopok

A loopok olyan hurkok, csavarvonalak egy fogszabályozó ívben, amelyekkel megnövelhetjük a felhasznált anyagmennyiség hosszát, így rugalmasabbá téve az adott ívszakaszt. Azáltal, hogy megnöveljük az anyag rugalmasságát kisebb és egyben konstansabb erőt tudunk átadni a fogaknak, amelyek így fájdalommentesebben és a gyökérfelszívódás kockázatát minimalizálva tudnak elmozdulni.