Ugrás a tartalomra

Kivehető fogszabályozó készülékek

Hagyományos kivehető fogszabályozó

A fogszabályozásban a klasszikus kivehető fogszabályozók alatt 3 fogszabályozó típust értünk:

  •  Az első csoport az úgy nevezett passzív lemezek, más néven retenciós készülékek melyeket elvégzett fogszabályozó kezelés után a fogak visszarendeződésének megakadályozására alkalmazunk.
  • A második csoport a hagyományos értelemben vett kivehető fogszabályozók, azaz az aktív lemezek. Ezek a készülékek egy szájpadi vagy nyelvoldali műanyag lemezből és a hozzájuk kapcsolódó kapcsokból, csavarokból, rugókból állnak, melyekkel a fogakat mozgatják. A köznyelv ezeket hívja éjszakai fogszabályozónak. Az elnevezés azonban hibás, hiszen ezeket a fogszabályozókat is napi 10-14 órát kell hordani.
  • A harmadik csoport a funkciós, azaz bimaxilláris készülékek. Ezekkel a fogszabályozókkal a pubertás előtt vagy a korai szakaszában képesek lehetünk befolyásolni az állcsontok pozícióját vagy növekedési irányát, ezáltal súlyos állcsont-ortopédiai eltéréseket is korrigálni.

Tágabb értelemben a kivehető fogszabályozók közé sorolhatóak a mai modern áttetsző síneken alapuló fogszabályozási rendszerek, azaz a Clear Aligner és az Invisalign, melyeket a kötnyelvben láthatatlan fogszabályzóként is szoktak említeni.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
    1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
  3. Térkép