Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (28) B (12) C (8) D (9) E (14) F (38) G (6) H (13) I (15) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (10) S (8) T (10) U (1) V (2) W (1)
N
Image
Nance készülék

A Nance készülék egy olyan a fogszabályozásban használatos rögzített lemez, mely a felső nagyőrlők helyzetét stabilizálja. Ezzel lehetővé teszi a Leeway space kihasználását, illetve foghúzással egybekötött fogszabályozó kezeléseknél csökkenti a felső nagyőrlők előrecsúszását.

A rögzített fogszabályozó alapvető része a hozzá kapcsolódó fogszabályozó ív. Ezek az ívek mind anyagukat, mind keresztmetszetüket tekintve igen nagy változatosságot mutatnak. Napjainkban az egyik leggyakrabban használt anyaga a fogszabályozó íveknek, egy a rakétákhoz kifejlesztett ötvözet, a nikkel-titán. Ezek az ívek lágyak és a memória effektusuknál fogva nagyon jó a visszarugózó képességűek. Ezen két tulajdonság teszi alkalmassá ezt az anyagot, hogy a fogszabályozás megkezdésekor, amikor a fogak között nagy eltérések vannak, kiegyenlítsék azokat.

Fiziológiás esetben nyelés közben a fogak éppen csak érintkeznek egymással és a nyelv a fogak mögött marad. Azokban az esetekben, amikor nyelés közben a nyelv a fogak közé kerül vagy érintkezik az ajakkal nyelvlökéses nyelésről beszélünk. Csecsemőknél, illetve 4 éves korig normálisnak tartjuk, ám később súlyos fogszabályozási problémákhoz vezethet. Ez a fajta rossz szokás gyakran társul ujjszopáshoz, mellyel közösen többek között nyitottharapást, keresztharapást, adenoid arcot és Angle II-es eltérést okozhat. Ezek miatt a problémák miatt nyelvlökéses nyelés esetén nagyon fontos a mihamarabbi diagnózis, illetve fogszabályozási kezelés, például nyelvlökésgátló rács alkalmazásával.

A nyelvlökéses nyelés elleni kezelés egyik legfontosabb fogszabályozója a nyelvlökésgátló rács. A rács, mint egy kerítés beépítésre kerülhet a kivehető fogszabályozóba, ám ennek hatásossága nagyban függ a hordási időtől. Nem megfelelő kooperáció esetén létezik rögzített változata is, mely a felső nagyőrlőkön rögzül és innen nyúlik előre.

Image
Nyitottharapás

Szabályos fogazat esetén a fogak csukott állapotban mindenhol összeérnek, illetve fedik egymást. Abban az esetben, amikor zárt fogazat mellett a felső metszők semennyire sem fedik az alsókat, nyitottharapásról beszélünk. A nyitottharapás lehet öröklött, de szerzett fogszabályozási eltérés is. Az ujjszopás, a nyelvlökéses nyelés, az állandó ceruza vagy körömrágás mind-mind hozzájárulhatnak a nyitottharapáshoz, ezáltal szükségessé tehetik a mihamarabbi fogszabályozó kezelést.

Image
Ajakhasadék

A nyúlajak, másnéven ajakhasadék olyan fejlődési rendellenesség, mely csak az ajkat érinti. A nyúlajak lehet öröklött vagy szerzett, egy oldali vagy két oldali, részleges vagy teljes. Társulhat szájpadhasadékhoz, de önálló kórképként is jelentkezhet. Jellemzően születés után diagnosztizálják a nyúlajkat és súlyosságától függően korai, fogszabályozó szakorvost is igénylő kezelés szükséges a teljes rehabilitációhoz.