Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (27) B (12) C (7) D (7) E (14) F (38) G (6) H (13) I (14) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (9) S (7) T (10) U (1) V (2) W (1)
S

A fogszabályozásban skeletális elhorgonyzás alatt a mini-implantátumok vagy mini-lemezek használatát értjük. A mini-implantátumok olyan orvosi acélból vagy titán ötvözetből készült pár milliméter átmérőjű csavarok, melyeket a foggyökerek közé vagy a szájpadba beültetve azok fix pontként szolgálnak. Ezen fix pontokat felhasználva képesek vagyunk szelektíven mozgatni 1-1 fogat úgy, hogy a szomszédos fogak nem mozdulnak meg. A mini-lemezeket nagyobb terhelésre tervezték és altatásos műtéttel kerülnek behelyezésre a fogak gyökerei fölé úgy, hogy egy pici kampó belógjon a szájüregbe. Ezeket a kampókat felhasználva nem csak a fogak, de az állcsontok növekedési iránya is jelentősen befolyásolható.

Image
Splint Hyrax fogszabályozó készülék

Általában a felső állcsont tágítására használt rögzített kiegészítő fogszabályozó készülék. A pubertás előtt használva ezt a típusú fogszabályozót nagy előnye, hogy nem csak a fogakat mozgatja el, hanem a felső állcsont még gyenge középső varratát megrepesztve a teljes felső állcsontot szélesíti. Ez a fajta keresztirányú tágítás egyfelől stabilabb, mint csak a fogak oldalra döntése, másfelől nagyobb mértékű (akár 1-1,5cm-es) tágításokat is lehetővé tesz. A kezelés aktív szakasza igen rövid, pár hetet ölel fel a tágítás mértékétől függően, de ezt követően legalább 3 hónapig passzív állapotban fent kell hagyni, hogy az állcsont az új pozícióban középen összecsontosodhasson. Nagyon fontos ennek a típusú fogszabályozó kezelésnek a megfelelő időzítése, mert a középső varrat elcsontosodása után a készülék károsíthatja a fogak tartószerkezetét.

Torlódás esetén, amikor a fogív tágítása se előre, se keresztirányba nem lehetséges, a fogak szélességét csökkentjük, ezt a folyamatot nevezzük stripelésnek. A stripelés mértéke oldalfalanként 0.2-0.25mm, azaz egy fogközben 0.5mm foganyag eltávolítása történik meg, mely semmilyen érzéstelenítést nem igényel. Ez a mértékű zománc elvétel nem befolyásolja a fog későbbi megtarthatóságát, nem gyengíti meg a fogat és nem okoz fogszuvasodást.

Image
adenoid

A nyugalmi légvétel fiziológiásan az orron keresztül történik. Ennek számos előnye van:

  • Az orr nyálkahártyája felmelegíti a levegőt
  • Megszűri bizonyos makro- és mikroanyagoktól
  • Csukott száj mellett a szájkörüli izmok tónusa biztosított, illetve lehetősége van a nyelvnek a normális nyugalmi helyzetét (szájpadhoz simulva) felvenni

Fogszabályozás szempontjából az utolsó pontnak van jelentősége, hiszen szájlégzés esetén a szánkat folyamatosan nyitva, míg nyelvünket a szájfenékre süllyesztve kell tartanunk. Ez az állandó pozíciója az izmoknak megváltoztatja az állcsontok normális növekedési irányát és nyitottharapást, előredőlő alsó és felső metszőket, Angle II-es eltérést, illetve adenoid arcot okoz. Szájlégzés esetén fontos mihamarabb fogorvost (fogszabályozó szakorvost), illetve fül-orr-gégészt felkeresni, hogy az állcsontok optimális növekedését biztosíthassuk.

A fogszabályozási implantátumok egyik nagy csoportját a szájpadi mini-implantátumok adják. Ezek a csavarok általában a szájpad középső varratába kerülnek beültetésre, az íny metszése nélkül, a foggyökerektől relatív távol. Előnyük, hogy emiatt a foggyökerek sérülése kevésbé fordul elő, illetve ritkábban lazulnak ki, mint az oldalsó (buccalis) mini-implantátumok. Hátrányuk, hogy drágábbak, mivel az esetek döntő többségében valamilyen plusz készülékre van szükség, ami összeköti az implantátumot a fogakkal (példáuk: Benefit vagy transpalatinalis ív). További információ a tudástár “mini-implantátum” bejegyzése alatt található.

Ugyanúgy, mint az elektromos fogkeféket, a szájzuhanyt is az 1900-as évek közepén mutatták be a nagyközönség számára. Feladata az ételmaradék eltávolítása a nehezen elérhető területekről, úgy mint a fogközök, a hidak alatti terület, illetve a fogszabályozó brackettek közötti fogfelszín. Fontos tudni azonban, hogy a szájzuhany a lepedéket nem képes maradéktalanul eltávolítani, így a szájzuhany csak egy kiegészítője lehet a helyes fogápolásnak. Ennek ellenére egy 2008-as (dr. Naresh  C. Sharma) tanulmány kimutatta, hogy azok a fogszabályozót viselő páciensek, akik szájzuhanyt is használtak fogmosás után, 3x annyi lepedéket tudtak eltávolítani, illetve az ínyvérzés is jelentősen mérséklődött. Éppen emiatt helyes használat mellett szinte mindenkinek javasolható, de fogágybetegség esetén (parodontitis) a tasakok esetleges további mélyülése miatt nem ajánlott.

Image
Mesiodens

Egy gyermeknek 20 tej-, míg egy felnőttnek 32 maradó foga van. Azokban az esetekben, amikor valamely fogból 2 vagy annál több áll rendelkezésre, számfeletti fogról beszélünk. Ezek a fogak lehetnek rendellenes formájúak, de előfordul, hogy funkcionálisan tökéletesen ép, különálló fogként fejlődnek ki. Leggyakrabban a front fogak (mesiodens), illetve az őrlők (4. őrlőfog) területén fordulnak elő. Általában fogszabályozási kezelést igényelnek, mert gátolhatják a szomszédos fogak előtörését, illetve esztétikai problémát okozhatnak.