Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (25) B (12) C (7) D (7) E (10) F (35) G (4) H (12) I (12) J (1) K (9) L (6) M (6) N (6) O (7) P (7) Q (1) R (6) S (5) T (10) U (1) V (2) W (1)
S
Image
Splint Hyrax fogszabályozó készülék

Általában a felső állcsont tágítására használt rögzített kiegészítő fogszabályozó készülék. A pubertás előtt használva ezt a típusú fogszabályozót nagy előnye, hogy nem csak a fogakat mozgatja el, hanem a felső állcsont még gyenge középső varratát megrepesztve a teljes felső állcsontot szélesíti. Ez a fajta keresztirányú tágítás egyfelől stabilabb, mint csak a fogak oldalra döntése, másfelől nagyobb mértékű (akár 1-1,5cm-es) tágításokat is lehetővé tesz. A kezelés aktív szakasza igen rövid, pár hetet ölel fel a tágítás mértékétől függően, de ezt követően legalább 3 hónapig passzív állapotban fent kell hagyni, hogy az állcsont az új pozícióban középen összecsontosodhasson. Nagyon fontos ennek a típusú fogszabályozó kezelésnek a megfelelő időzítése, mert a középső varrat elcsontosodása után a készülék károsíthatja a fogak tartószerkezetét.

Torlódás esetén, amikor a fogív tágítása se előre, se keresztirányba nem lehetséges, a fogak szélességét csökkentjük, ezt a folyamatot nevezzük stripelésnek. A stripelés mértéke oldalfalanként 0.2-0.25mm, azaz egy fogközben 0.5mm foganyag eltávolítása történik meg, mely semmilyen érzéstelenítést nem igényel. Ez a mértékű zománc elvétel nem befolyásolja a fog későbbi megtarthatóságát, nem gyengíti meg a fogat és nem okoz fogszuvasodást.

Image
adenoid

A nyugalmi légvétel fiziológiásan az orron keresztül történik. Ennek számos előnye van:

  • Az orr nyálkahártyája felmelegíti a levegőt
  • Megszűri bizonyos makro- és mikroanyagoktól
  • Csukott száj mellett a szájkörüli izmok tónusa biztosított, illetve lehetősége van a nyelvnek a normális nyugalmi helyzetét (szájpadhoz simulva) felvenni

Fogszabályozás szempontjából az utolsó pontnak van jelentősége, hiszen szájlégzés esetén a szánkat folyamatosan nyitva, míg nyelvünket a szájfenékre süllyesztve kell tartanunk. Ez az állandó pozíciója az izmoknak megváltoztatja az állcsontok normális növekedési irányát és nyitottharapást, előredőlő alsó és felső metszőket, Angle II-es eltérést, illetve adenoid arcot okoz. Szájlégzés esetén fontos mihamarabb fogorvost (fogszabályozó szakorvost), illetve fül-orr-gégészt felkeresni, hogy az állcsontok optimális növekedését biztosíthassuk.

A fogszabályozási implantátumok egyik nagy csoportját a szájpadi mini-implantátumok adják. Ezek a csavarok általában a szájpad középső varratába kerülnek beültetésre, az íny metszése nélkül, a foggyökerektől relatív távol. Előnyük, hogy emiatt a foggyökerek sérülése kevésbé fordul elő, illetve ritkábban lazulnak ki, mint az oldalsó (buccalis) mini-implantátumok. Hátrányuk, hogy drágábbak, mivel az esetek döntő többségében valamilyen plusz készülékre van szükség, ami összeköti az implantátumot a fogakkal (példáuk: Benefit vagy transpalatinalis ív). További információ a tudástár “mini-implantátum” bejegyzése alatt található.

Image
Mesiodens

Egy gyermeknek 20 tej-, míg egy felnőttnek 32 maradó foga van. Azokban az esetekben, amikor valamely fogból 2 vagy annál több áll rendelkezésre, számfeletti fogról beszélünk. Ezek a fogak lehetnek rendellenes formájúak, de előfordul, hogy funkcionálisan tökéletesen ép, különálló fogként fejlődnek ki. Leggyakrabban a front fogak (mesiodens), illetve az őrlők (4. őrlőfog) területén fordulnak elő. Általában fogszabályozási kezelést igényelnek, mert gátolhatják a szomszédos fogak előtörését, illetve esztétikai problémát okozhatnak.