Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (28) B (12) C (8) D (9) E (14) F (38) G (6) H (13) I (15) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (10) S (8) T (10) U (1) V (2) W (1)
H
Image
Hagyományos fém

Ezt hívjuk a klasszikus fém rögzített fogszabályozónak. Az összes többi rögzített fogszabályozó készüléket ehhez mérik és hasonlítják. Több évtizede bizonyítja hatékonyságát miközben az ár-érték aránya kimagaslóan jó. Ezeknél a készülékeknél gumikarikák rögzítik az ívet a bracketekhez, melynek színe havonta tetszőlegesen változtatható feldobva ezzel a fogszabályozást.

Továbbfejlesztett változata az önligírozó fém fogszabályzó.

Image
Hagyományos kerámia fogszabályozó készülék

Ezt hívjuk a klasszikus áttetsző rögzített fogszabályozónak. A fém fogszabályozóhoz képest egyértelműen diszkrétebb megjelenést biztosít hasonló hatékonyság mellett. Sajnos a kerámia fogszabályozók anyagukból fakadóan merevebbek és törékenyebbek, éppen emiatt maguk a bracketek is körülbelül 10%-kal nagyobbak, vaskosabbak. Mint minden hagyományos fogszabályozónál, ennél a típusnál is gumikarika rögzíti az ívet a bracketbe, mely természetesen ugyancsak lehet áttetsző, az ív pedig fehér polimerrel bevont.

A kerámia fogszabályozó készülékeket sokan porcelán fogszabályzóként említik. A két megnevezés a gyakorlatban ugyanazt a készüléket takarja, a szakmailag helyes megnevezés a kerámia, ugyanakkor a köznyelvben elterjedtebb a porcelán fogszabályzó kifejezés.

Image
Hansa fogszabályozó készülék

A kivehető funkciós (más néven bimaxilláris) fogszabályozó készülékek egyike. Használatával korrigálható az alsó állcsont alulfejlettsége vagy hátra helyeződése. Előnye a többi funkciós fogszabályozóval szemben, hogy az alsó ajak nyomó erejét képes a felső állcsontra továbbítani, ezáltal lassítani annak a további növekedését, ezzel időt adva az alsó állcsontnak, hogy utolérje a fejlődésben a felső fogívet.

Fogszabályozó kezelés közben a mélyharapás megszüntetésére harapásemelésre lehet szükség. Ez történhet kizárólag magával a hagyományos rögzített fogszabályozóval, de igénybe vehetünk különböző kiegészítőket is a kezelés közben. Ilyen lehet például a Bite turbo, az Eva-platta, a Utility ív vagy az anti-spee ív. A mélyharapás kezelésének a lényege, hogy az alsó és felső metszőket visszafele mozgatjuk a csontba, míg az őrlőket kifele húzzuk abból. A páciens sokszor ebből mit sem tapasztal, mert a fogak mozgását követi az íny, emiatt nem lesznek sem kisebbek a metszők, sem nagyobbak az őrlőfogak. Kizárólag összecsukáskor látni, hogy a felső metszők már normál mértékben, azaz 1-2mm-re fedik az alsókat.

A harapásemelők a rögzített fogszabályozók azon kiegészítő elemei, melyek vagy a mélyharapás korrigálását segítik vagy a harapás ideiglenes megnyitásával lehetővé teszik az elülső fogak keresztharapásának megoldását, illetve megakadályozzák az alsó bracketek letörését.

A mélyharapás korrigálására szolgáló harapásemelőkben közös, hogy felső metszők mögött helyezkednek el és az alsó frontfogak erre harapnak rá, ezzel megakadályozva, hogy csukott állapotban túl sokat takarjon belőlük a felső fogív. Ezek közé tartozik a rögzített vagy kivehető Eva-platte és a Bite-turbo.

A harapás ideiglenes megnyitására a felső vagy alsó nagyőrlők rágófelszínére, a fog megfúrása nélkül ráhelyezett színes tömőanyag szolgál.

További információk a harapásemelésről.

Olyan esetekben, amikor a felső állcsont növekedését szeretnénk visszafogni, dőlésszögét megváltoztatni vagy a felső fogazatot szeretnénk hátrafelé mozgatni, headgear típusú kiegészítő fogszabályozóra lehet szükségünk. A headgear áll egy alap készülékből, mely lehet klasszikus rögzített vagy kivehető fogszabályozó, valamint egy nyak- vagy fejpántból, ami a húzóerőt biztosítja továbbá egy arcívből, ami összeköti ez előbb említett két részt. A funkciójától függően napi 8-14 órát szükséges hordani.

A headgear extraoralis készüléknek is tekinthető (hiszen javarészt szájon kívül helyezkedik el), bár önmagában nem képes eredményeket elérni, mindenképpen szükséges szájon belüli készüléket is alkalmazni, amihez csatlakozhat.

Image
helixek

A helixek, ahogy a nevük is rejtik, olyan spirál vagy csigavonalak egy fogszabályozó ívben, amelyek segítségével többszörösére emelhetjük a felhasznált anyag hosszát egy adott ívszakaszon belül. Ezzel növelni tudjuk az anyag rugalmasságát, mely így lágyabb és állandóbb erőt tud átadni a fogaknak, ezzel csökkentve a gyökérfelszívódás esélyét, illetve a fájdalom mértékét.

Helyfenntartó készülékeket olyan esetben alkalmazunk, amikor egy tejfogat a maradó csíra előtörése előtt több, mint 1 évvel eltávolítottak. Ilyenkor a szomszédos fogak egymás felé dőlését akadályozzuk meg ezzel, így megtartva a helyet az évek múlva előtörő fognak. Nagyon fontos kezelésnek minősül, hiszen így elkerülhető egy esetleges rögzített fogszabályozóval történő jövőbeli terápia. A helyfenntartás történhet kivehető vagy rögzített fogszabályozóval, de léteznek külön erre a célra kifejlesztett rögzített helyfenntartók is.

Egyik típusa a fix előreharaptatóknak, mely az alsó fogív hátrahelyeződését korrigálja rögzített fogszabályozóval történő kezelés alatt. Maximális hatékonysága a pubertás előtti, illetve alatti időszakban van, de kisebb eltérések korrigálására felnőtt korban is használható. Előnye, hogy kooperációt nem igényel a páciens részéről, viszont legalább 1 hét a készülék megszokása a felhelyezést követő diszkomfort miatt. A készülék kezelési ideje körülbelül 9-12 hónap, tehát nem érinti a teljes rögzített fogszabályozós kezelést.

Image
Hibrid transpalatinal ív

A fogszabályozásban hibrid transpalatinal ívnek nevezzük azokat a transpalatinalis íveket, amelyek a szájpadba helyezett implantátumot vagy implantátumokat kötik össze a fogazattal.

Image
Homokfúvás

A homokfúvás, a fogszabályozás közben is javasolt professzionális szájhigiénés kezelések egyike. Alkalmazására vagy fogkőlevétel után vagy azokban az esetekben kerül sor, amikor eredendően kevés fogkő, inkább csak elszíneződés található a fogak, illetve bracketek felszínén. A kezelés folyamán nagy nyomással, vízhűtés mellett, szódabikarbónát fújunk a fogak felszínére, mely behatol a legkisebb résekbe is, eltávolítva az ott található elszíneződést. Kifejezetten hatékony rögzített fogszabályozót viselő pácienseknél, ahol a zegzugos területeket nehéz polírkefével elérni.

Olyan esetekben, amikor már 9-10 éves kor környékén (tehát még vegyes fogazatban) egyértelművé válik, hogy fogeltávolítás nélkül nincs remény a fogak sorba állítására (illetve egyéb kritériumoknak is megfelel a páciens) végezhetünk Hotz féle sorozat extractiot vagy más néven Hotz féle irányított fogváltást, ezzel esetlegesen elkerülve egy későbbi fogszabályozó kezelést.

A folyamat 3 lépésben történik meg:

  • Elsőként a torlódott maradó frontfogak számára helyet teremtünk a tej szemfogak eltávolításával.
  • Második lépésként a frontfogak elrendeződése után eltávolítjuk az első tej őrlőket, ezzel helyet teremtve az első maradó kisőrlőnek.
  • Harmadik lépésként ezt az éppen előtörő kisőrlőt távolítjuk el, hogy a maradó szemfognak legyen helye a fogívben.

Tehát a kezelés végén olyan eredményt kapunk mintha fogeltávolítással egybekötött fogszabályozása lett volna a páciensnek (2db felső kisőrlő eltávolítása), de mindezt fogszabályozó nélkül.

Általában a felső állcsont tágítására használt rögzített kiegészítő fogszabályozó készülék. A pubertás előtt használva ezt a típusú fogszabályozót nagy előnye, hogy nem csak a fogakat mozgatja el, hanem a felső állcsont még gyenge középső varratát megrepesztve, a teljes felső állcsontot szélesíti. Ez a fajta keresztirányú tágítás egyfelől stabilabb, mint csak a fogak oldalra döntése, másfelől nagyobb mértékű (akár 1-1,5cm-es) tágításokat is lehetővé tesz. A kezelés aktív szakasza igen rövid, pár hetet ölel fel a tágítás mértékétől függően, de ezt követően legalább 3 hónapig passzív állapotban fent kell hagyni, hogy az állcsont az új pozícióban középen összecsontosodhasson. Nagyon fontos ennek a típusú fogszabályozó kezelésnek a megfelelő időzítése, mert a középső varrat elcsontosodása után a készülék károsíthatja a fogak tartószerkezetét.