Ugrás a tartalomra

Átlátszó fogszabályzó

Aligner

„Átlátszó fogszabályzóval nem megoldható?” – merül fel a kérdés szinte minden konzultáció közben. Az esetek legalább felében örömmel válaszolhatom: „De bizony megoldható!” A modern, méreganyag mentes, mégis rugalmas műanyagoknak köszönhetően két évtizede bemutatták a teljesen átlátszó fogszabályzó készülékeket, a digitálisan technológián alapuló Invisalign-t és a gipszminta manipulációt alkalmazó manuális Clear Aligner-t. Természetesen az elmúlt időszakban komoly fejlesztéseken estek át ezek az átlátszó fogszabályzók, ennek köszönhetően az Invisalign már a 7. evolúciós lépcsőnél tart, így ma már gyermekeknek is ajnálható, illetve a Clear Aligner is felzárkózott a teljesen digitális megoldások világába, létrehozva a saját digitális Clear Aligner rendszerét.

És, hogy miben is különböznek egymástól ezek az átlásztó fogszabályzó rendszerek? Az indikációs területeikben. Súlyosabb torlódások, résességek vagy enyhe harapási eltérsek (kis mértékű Angle II vagy Angle III) esetén a legnagyobb múltra visszatekintő, illetve a legmagasabb fejlesztési költsésgeket felmutató Invisalign a megoldás. Közepes torlódások, résességek esetén, melyhez nem társul harapási eltérés, a legjobb ár-érték arányú átlátszó fogszabályozó, a digitális Clear Aligner az ideális választás. Míg kisebb eltérések, esetleg a rögzített fogszabályozás után megjelenő recidíva korrigálására a manuális Clear Aligner a tökéletes megoldás.

Kapcsolódó kérdések és válaszok

Hagyományos kivehető fogszabályozó készülék esetén: 10-12 óra / nap

Funkciós (bimaxillaris) fogszabályozó készülék esetén: 12-14 óra / nap

Clear Aligner és Invisalign készülék esetén: 22 óra / nap

 

Manuális Clear Aligner: Ez a típus az eredeti Clear Aligner készülék. Lenyomat alapján gipszmintát készítenek a fogadról és ezen a mintán végzik el a kívánt módosításokat. A lenyomat és az 1 hónapra elegendő sínek (3db) átadása között 1 hét telik el. Ezeket a lépéseket mindaddig ismételjük amíg el nem érjük a kívánt eredményt. Ezek a fogszabályozó készülékek ár-érték arányban jobbak, mint a digitális változatok. Ennek az az oka, hogy 1 hónap alatt nagyobb mozgatásokat végeztetnek el a sínekkel, mint a digitális verzió esetén. Sajnos ennek hátránya is van. A sínek az első 1-2 napban nem illeszkednek fel tökéletesen és emiatt jobban zavarhatnak a beszédben, illetve a láthatatlansága is csorbul. Természetesen később teljesen felfekszenek és ugyanolyan érzést adnak, mint a digitális kezelés.

Digitális Clear Aligner: Ez a típus a készülék tovább fejlesztett változata. Ötvözi az eredeti koncepciót a 3D scannerek és 3D nyomtatók világával. Ebben az esetben egyetlen lenyomat készül rólad, ezt kiöntik majd digitalizálják. Ezt követően egy számítógépes program segítségével elmozgatják a fogaidat  a kívánt helyre, majd erről fotókat, videókat és 3 dimenziós virtuális mintát kapsz, hogy előreláthatóan hogyan fog kinézni a végeredmény. Ha elégedett vagy a látottakkal, akkor 0.2-0.3mm-es lépésenként kinyomtatják a mintáidat és ezekre elkészítik a kezeléshez szükséges összes Clear Aligner sínt. A második találkozás alkalmával megkapod a fóliákat és természetesen megtanulod kivenni, illetve behelyezni azokat. Ezek a sínek az első perctől fogva tökéletesen illeszkednek és semmilyen fájdalmat nem okoznak hála a lépésenkénti minimális mozgatásnak.

 

A Clear Aligner fogszabályozó egy német szabadalom alapján már itthon is gyártott áttetsző, kivehető fogszabályozó készülék. Jellemzője, hogy tökéletesen egyére szabottan a Te igényeid szerint, a Te fogaidra gyártják. Elmondásod alapján, hogy milyen esztétikai problémát szeretnél megoldani, a készülék kizárólag ezeket a hibákat korrigálja. Nem mozgatja el feleslegesen azokat a fogakat, amik nem zavaróak. Ebben rejlik a Clear Aligner fogszabályozó hatékonysága és gyorsasága!

A Clear Aligner fogszabályozó és általánosságban az összes aligner típusú fogszabályozó az elülső fogak, azaz az esztétikai zóna kezelésére lett kifejlesztve. Természetesen az évek alatt bővült a felhasználási területük, de alapvetően elmondható, hogy ha csak esztétikai kezelésre vágysz, akkor a Clear Aligner fogszabályozó tökéletes választás lehet számodra. Fontos azonban megjegyezni, hogy a készülék hatékonysága nagyban függ Tőled is! Napi 22 óra hordás az optimális, ezzel garantálható, hogy a fogaid tényleg elmozduljanak a kívánt helyre.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
    1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
  3. Térkép