Ugrás a tartalomra

Lepedékfestő tabletta

Természetesen minden esetben fontos, de a rögzített készülékekkel végzett fogszabályozás alatt még fontosabb a fogak tisztántartása, hiszen az apró, kiálló felületek szinte mágnesként vonzzák az ételmaradékot, ezáltal a lepedéket is. Ennek ellenére, főleg a fiatalkorú pácienseknél, a lepedék eltávolítása sajnos nem minden esetben valósul meg maradéktalanul. A helyes fogmosási technika elsajátításához nyújthatnak segítséget a különböző lepedékfestő tabletták, amelyek kék, lila, esetleg piros színűre festik a fogak felszínére tapadt lepedéket.

Lepedékfestő tabletta használata lépésekben

  1. Az esti fogmosás elvégzése a szokásoknak megfelelően. Fontos, hogy ne legyen alaposabb a fogmosás csak azért, mert a lepedék megfestésre fog kerülni.
  2. Lepedékfestő tabletta szétrágása és nyelvvel történő „elkenése” a fogakon.
  3. 3-4 öblítés tiszta vízzel, hogy a felesleges festéket eltávolítsuk.
  4. A fogazat megvizsgálása, a színes területek megkeresése. Fontos tudni, hogy a festék halványan szinte mindent megfest, de ez nem jelez lepedéket. Kizárólag az erősen festett és érdes felszínű területeken található lepedék.
  5. Újbóli fogmosással a megfestett lepedék eltávolítása

A rendszeres lepedékfestésnek köszönhetően megfelelő odafigyeléssel pár hét alatt elérhetjük, hogy a megfestett, lepedékes területek minimalizálódjanak ezáltal a fogszuvasodása esélye is jelentősen csökkenjen.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó klinikai szakorvos, egyetemi oktató

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. Kedd, Szerda, Csütörtök: 14:00-20:00
    1114 Budapest, Fadrusz u. 2. fsz. 3/B
  3. Térkép