Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (28) B (12) C (8) D (9) E (14) F (38) G (6) H (13) I (15) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (10) S (8) T (10) U (1) V (2) W (1)
D
Image
Damon fogszabályozó

A Damon technika egyike a több tucat rögzített fogszabályozási rendszernek. A mai modern technikák közé tartozik, melyet a 2000-es évek elején mutatták be Magyarországon. Ennek megfelelően nagyon erős marketinggel rendelkezett és rendelkezik még mind a mai napig a fogorvosok körében. Jellemzői közé tartozik a lágy erők használata, a fogívek túltágítása, mely miatt foghúzás nélkül is képes megoldani a torlódásokat, illetve a passzív önligírozó bracketek használata, ezáltal a súrlódás minimalizálása a rendszeren belül. Nehéz egyértelmű véleményt formálni a rendszer hatékonyságáról, mert legalább annyi fogszabályozási szakcikk szól a technika mellett, mint ellene. Az ellentábor a fogív túltágítása miatti recidívákat, illetve ínyvisszahúzódások kialakulását tartja aggályosnak. A rendszer támogatói a foghúzás nélküli kezelést, illetve sok esetben a csak műtéti terápiával korrigálható elváltozások konzervatív kezelési lehetőségét látják benne.

Állcsont-ortopédiai készülékek közé tartozik, melynek célja az alulfejlett felső állcsont előre mozdítása a fogszabályozó kezelés közben, ezáltal az elülső keresztharapás megoldása és a középarc kiemelése. A Delaire maszk extraoralis készüléknek is tekinthető, bár önmagában nem képes eredményeket elérni, mindenképpen szükséges szájon belüli készüléket is alkalmazni, amihez csatlakozhat.

Image
White spot elváltozás

A fogfelszín hosszan fennálló érintkezése a lepedékkel fogszuvasodást okoz. Ennek a folyamatnak az első lépéseként ásványi anyag oldódik ki a zománcból, más néven demineralizáció történik. Ez a folyamat a zománc felületének és színének megváltozásával jár. Felülete porózussá, sérülékennyé válik (akár kemény fogkefével és abrazív fokrémmel is kidörzsölhető, ezáltal anyaghiányt okozva a zománcban), színe krétafehérré válik. A folyamat ugyan visszafordítható, a zománc visszanyeri eredeti ellenálló képességét, de a színelváltozás sok esetben végleges!

Image
Réses fogazat

A fogszabályozásban ezzel a szóval jelöljük a fogak közötti rést. Résességet több probléma is okozhat. A teljesség igénye nélkül ilyen lehet a foghiány, a felső kismetszők túlzott keskenysége (ezt csapfognak hívjuk), az alsó és felső fogkészlet méretének aránytalansága, illetve a fogak és állcsontok méretének diszkrepanciája is. Bármelyik is okozza a résességet célszerű fogszabályozással megoldani a problémát, hiszen az apróbb résekbe könnyen beletapad az ételmaradék, ami fogközi szuvasodás kialakulását okozhatja.

Ez a típus a hagyományos Clear Aligner fogszabályozó készülék továbbfejlesztett változata. Ötvözi az eredeti koncepciót a 3D scannerek és 3D nyomtatók világával. Ebben az esetben egyetlen fogszabályozási lenyomat készül, ezt öntik ki, majd 3D scannerrel digitalizálják. Ezt követően egy számítógépes program segítségével elmozgatják a fogakat a kívánt helyzetbe, majd erről fotókat, videókat és 3 dimenziós virtuális mintákat készítenek, hogy előreláthatóan hogyan fog kinézni a végeredmény. Ha mind a páciens, mind a kezelőorvos elégedett a látottakkal, akkor 0.2-0.3mm-es lépésenként 3D nyomtatóval kinyomtatják a mintákat és ezekre elkészítik a fogszabályozó kezeléshez szükséges összes Clear Aligner sínt, azaz fogszabályozó fóliát. A második találkozás alkalmával adjuk át a fóliákat és természetesen megtanítjuk kivenni, illetve behelyezni azokat. Ezek a sínek az első perctől fogva tökéletesen illeszkednek és semmilyen fájdalmat nem okoznak a lépésenkénti minimális mozgatásnak köszönhetően.

A fogszabályozó megtervezéshez lézer-scannerek segítségével digitalizálják a mintákat, majd egy speciális program segítségével meghatározzák a fogak jelenlegi, illetve ideális pozícióját. A kettő közötti különbség megadja számunkra hány lépést kell legyártani, ezáltal hány hónapos lesz a fogszabályozó kezelés. A tervezés végeredményét a páciens is megtekintheti, hiszen e-mailen megkapja, sőt egy letölthető, 3D minta megtekintésére alkalmas programmal a tér minden irányából le is ellenőrizheti azt. Fontos, hogy a képernyőn látott méret és a valóság között akár több 10x-es nagyítás is lehet. Így esetleg amit a monitoron problémának látunk, azt a valós életben észre sem vesszük.

Distalizáló készülékeknek nevezzük azokat a kiegészítő fogszabályozókat, amelyekkel lehetőség nyílik a fogak, főleg a nagyőrlők, hátrafelé mozgatására. Így a distalizáló készülékekkel egyfelől helyet tudunk teremteni különböző torlódások megoldásához, másfelől bizonyos harapási eltéréseket is korrigálhatunk általa. Ezek közé a fogszabályozók közé tartozik például a Benefit, a Pendulum, illetve a Frog.

A fogszabályozásban diszkrepanciának nevezzük azokat az elétéréseket, amik valamilyen aránytalanságon alapulnak. A leggyakoribb ilyen aránytalanság az alsó és felső fogak méretéből adódó eltérés azaz, hogy az alsó metsző és szemfogak túlzottan szélesek a felső fogakhoz viszonyítva. Ilyen esetben a fogszabályozó kezelés alatt stripelést alkalmazunk a fogak szélességének a csökkentésére.

Image
Dúcos Goshgarian

A transpalatinalis ívek egyik legegyszerűbb változata, mely a felső első nagyőrlőket, illetve kisőrlőket köti össze. Funkciója lehet a felső fogív tágítása vagy Hyrax készülékkel végzett állcsont tágítás után az elért eredmény megőrzése, esetleg a nagyőrlők stabilitásának fokozása a fogszabályozó kezelés közben.