Ugrás a tartalomra

Tudástár

A (27) B (12) C (7) D (8) E (14) F (38) G (6) H (13) I (14) J (1) K (9) L (10) M (9) N (6) O (8) P (11) Q (1) R (9) S (7) T (10) U (1) V (2) W (1)
O
Image
Cephalogram

Szinte minden fogszabályozó kezelés alapja a teleröntgen, más néven oldalirányú koponyafelvétel. Ezen a felvételen állapítható meg a páciens alsó és felső állcsontjának pozíciója, a metszőfogak dőlése, a felső őrlők helyes vagy helytelen elhelyezkedése, sőt, még a gyermek biológiai kora is. Éppen ezért komplex fogszabályozási terv készítésekor elengedhetetlen ez a típusú röntgenfelvétel.

A fogszabályozási implantátumok egyik nagy csoportját az oldalsó, más néven buccalis mini-implantátumok adják. Ezek a csavarok általában a fogak külső oldaláról kerülnek beültetésre, az íny metszése nélkül, a foggyökerek közé. Előnyük, hogy beültetés után azonnal felhasználhatóak és közvetlenül terhelhetőek, egyéb hozzájuk kapcsolódó készülékre nincs szükség (leszámítva természetesen a rögzített fogszabályozót). Hátrányuk, hogy a gyökerek között kevés hely áll rendelkezésre, emiatt nagyobb a gyökérsérülések veszélye, illetve az implantátumok kilazulása is előfordulhat. További információ a tudástár “mini-implantátum” bejegyzése alatt található.

Image
Oldalsó teljes keresztharapás

Keresztirányban szűk felső vagy túlzottan széles alsó állcsont estén előforduló fogszabályozási probléma az oldalsó teljes keresztharapás. Ilyen esetben szinte az összes felső oldalsó, illetve hátsó fogak beljebb (a szájpadhoz közelebb) helyezkedik el, mint az alsók. Ez az eltérés mivel az állcsontok hibás növekedésére vezethető vissza, korai fogszabályozó kezelést igényel.

Orthognath műtéteknek nevezzük az alsó és a felső állcsontokat érintő műtéti beavatkozásokat, amelyek célja vagy a fogszabályozás segítése vagy az állcsontok egymáshoz és a koponya egészéhez viszonyított helyzetének a megváltoztatása. Orthognath műtéti esetek javarészt olyan felnőtt páciensek, akiknek nem csak a fogai, de az állcsontjai is hibás helyzetben vannak (túlzottan elől vagy hátul helyezkednek el), esetleg túlzottan szűkek. Ritkán 18 év alatti páciensek esetén is indokolt lehet az orthognath műtét, esetükbe azzal a céllal, hogy elősegítsük  a Hyrax készülékek (felső állcsont tágító) helyes működését.

Ö
Image
Önligírozó

Azokat a rögzített fogszabályozókat, amelyeknél az ív fixálását nem egyenként felhelyezett gumikarika, hanem a bracketekbe épített zárszerkezet vagy ajtó végzi, önligírozóknak hívjuk. Előnyük a hagyományos rögzített fogszabályozókkal szemben, hogy a gumikarikával ellentétben a zár nem színeződik el és nem is nyúlik ki, emiatt a fogak mozgása gyorsabb, illetve az aktiválások között több idő telhet el.

Bővebben:

  • Önligírozó fém fogszabályozó készülék
  • Önligírozó kerámia fogszabályozó készülék
  • Önligírozó prémium kerámia fogszabályozó készülék
Image
Önligírozó fém fogszabályozó készülék

A mai modern rögzített fogszabályozók egyik jellegzetessége a korábban szükséges gumikarika (ami az ívet a brackethez rögzíti) elhagyása. Minden bracketbe egyenként egy zárható mechanika van beépítve, aminek a segítségével az ív, alacsony súrlódás mellett, a brackethez rögzíthető. Az alacsony súrlódás elősegíti a fogak könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb mozgatását. Az önligírozó fém fogszabályozóban mind a fogszabályozó teste, mind pedig a zár fémből készül. Fontos megjegyezni, hogy a bracketek külsejét esztétikai okokból ródium bevonttal látták el, mely megtöri a fényt, így a fémekre jellemző csillogás nem tapasztalható. Méretét tekintve a piacon kapható rögzített fogszabályozó készülékek közül az egyik legkisebb, mely tovább javítja az esztétikai hatását.

Image
Önligírozó kerámia fogszabályozó készülék

A mai modern rögzített fogszabályozók egyik jellegzetessége a korábban szükséges gumikarika (ami az ívet a brackethez rögzíti) elhagyása. Minden bracketbe egyenként egy zárható mechanika van beépítve, aminek a segítségével az ív, alacsony súrlódás mellett, a brackethez rögzíthető. Az alacsony súrlódás elősegíti a fogak könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb mozgatását. Az önligírozó kerámia fogszabályozóban a fogszabályozó teste opálos kerámiából, a zár pedig ródiummal kezelt fémből készül, mely elveszi a fémes csillogását. A készülék remekül ötvözi a funkcionalitást, melyet a fém zár egyenletes erőleadása biztosít és a kerámia testből fakadó esztétikát.

A kerámia fogszabályozó készülékeket sokan porcelán fogszabályzóként említik. A két megnevezés a gyakorlatban ugyanazt a készüléket takarja, a szakmailag helyes megnevezés a kerámia, ugyanakkor a köznyelvben elterjedtebb a porcelán fogszabályzó kifejezés.

Image
Önligírozó prémium kerámia fogszabályozó készülék

A mai modern rögzített fogszabályozók egyik jellegzetessége a korábban szükséges gumikarika (ami az ívet a brackethez rögzíti) elhagyása. Minden bracketbe egyenként egy zárható mechanika van beépítve, aminek a segítségével az ív, alacsony súrlódás mellett, a brackethez rögzíthető. Az alacsony súrlódás elősegíti a fogak könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb mozgatását. Az önligírozó prémium kerámia fogszabályozóban mind a fogszabályozó teste, mind pedig a zár opálos kerámiából készül. Kiválóan alkalmas magas esztétikai igényű, illetve fémallergiában szenvedő páciensek kezelésére. Fontos tudni, hogy a kerámia mechanikai jellemzői folytán ezek a bracketek körülbelül 10%-kal nagyobbak, mint egy átlagos fogszabályozó esetén.

A kerámia fogszabályozó készülékeket sokan porcelán fogszabályzóként említik. A két megnevezés a gyakorlatban ugyanazt a készüléket takarja, a szakmailag helyes megnevezés a kerámia, ugyanakkor a köznyelvben elterjedtebb a porcelán fogszabályzó kifejezés.