Ugrás a tartalomra

A fogszabályozással kapcsolatos gyakori kérdések

Rögzített fogszabályozás

Természetesen semmi sem kötelező, de nagyon ajánlott. A fogszabályozás aktív szakasza a fogszabályozó készülék eltávolításával véget ér. Viszont itt lépsz be a retenciós szakaszba, amikor is a cél a fogaid helyben tartása. Ez körülbelül 1-2 évet vesz igénybe, ennyi idő, amíg az állcsont, az íny, a lágyrészek alkalmazkodnak a fogaid új helyzetéhez és nem próbálják meg visszahúzni a kiindulási állapotba.

A tervezett kezelési idő rögzített és kivehető fogszabályozónál is egy szakmailag jól átgondolt, de a fogak mozgási sebességét tekintve átlagos folyamatot jellemez. Sajnos előfordul, hogy egy-egy bracket leesik, nem tudsz mindig eljönni a kezelésre vagy lassabban mozdulnak a fogaid a vártnál. Ezek mind lassítják a fogszabályozó kezelést ezáltal meghosszabbítják a kezelési időt.

A tervezett kezelési idő Clear Aligner fogszabályozó használata esetén nem szokott jelentősen változni . Természetesen ennek feltétele, hogy napi 22 órát hordjad a síneket!

Rögzített fogszabályozó esetén körülbelül 2 év

Clear Aligner fogszabályozó kezelés esetén körülbelül 1 év

A retenciós készülék elhagyása után történhetnek elmozdulások! Mint ahogy a tested többi része, úgy a fogaid is állandóan változnak. Ez egy természetes emberi folyamat, melyet reménytelen megállítani. Ettől függetlenül ha nagyon félsz a fogaid visszamozdulásától, javasolt hetente 2 alkalommal éjszaka viselni továbbra is a kivehető retenciós fogszabályozódat.

A fogszabályozó készülék felragasztása semmilyen fájdalommal nem jár, mindössze türelmet kíván. A bracketek 0.5mm-es pontossággal kerülnek felragasztásra és minden egyes darabot több szögből is meg kell vizsgálni, hogy pontosan a helyén legyen. Ennek megfelelően nem ritka, hogy a fogszabályozó készülék felhelyezése akár 1 órába is beletelik. Természetesen ha ki van repedve a szád széle vagy állkapocsízületi panaszaid vannak, akkor ezek okozhatnak kellemetlenséget.

Ilyen esetben célszerű tájékoztatnod a fogszabályozó orvosodat, hogy egyeztessetek egy időpontot a probléma mielőbbi megoldására. Fontos tudni, hogy azokban az esetekben amikor a bracket elválik a fog felszínétől, hiába marad rajta a fogszabályozó íven, már nem mozgatja a fogadat. Sőt abban a pillanatban ahogy elengedte, lehetőséget ad a fognak a lassú, de folyamatos visszamozdulásra. Ha sokat vársz a bracket visszaragasztásával az több hónapot is hozzáadhat a fogszabályozásod kezelési idejéhez.

A sport fontos része kell, hogy legyen az életünknek és ebben nem gátolhat a fogszabályozó készülék. Főleg csapat- vagy küzdősportok esetén viszont célszerű kifejezetten rögzített fogszabályozóra kifejlesztett fogvédőt használni. Ezeknek a jelölése a dobozon általában: ortho, orthodontics, brace vagy braces. Igény esetén lenyomat alapján egyedi egyfogíves fogvédőt is kérhetsz a rendelőben.

Clear Aligner vagy Invisalign kezelés esetén a fogszabályozót nem kötelező eltávolítani sportolás közben, hiszen tökéletesen illeszkednek és nem esnek le.

Belső fogszabályzó esetén nem szükséges fogvédőt használni, hiszen egy, az arcot ért ütés esetén sem sérülnek.

Sem a fogszabályozó, sem a ragasztó nem károsítja a fogaidat. Ellenben a rögzített fogszabályozók nehezítik a fogak tisztítását. Természetesen a megfelelő technikával és fogkefékkel, de főleg odafigyeléssel tökéletesen tisztán tarthatóak a fogak és így elkerülhető a fogak szuvasodása a fogszabályozás ideje alatt is.

A fogszabályozó nem, de az esetlegesen körülötte lerakodó lepedék sajnos fokozhatja a szuvasodások kialakulását. Fiatalok esetében javasolt a fogmosási technika ellenőrzése lepedékfestő folyadékkal vagy tablettával a fogszabályozás első napjától kezdve.

Kivehető fogszabályozás

Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kapsz az aktuális fogászati és fogszabályozási problémáidról. Átbeszéljük valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe és milyen anyagi vonzata van. Az első alkalommal nem veszünk lenyomatot, nem kell kifizetned a kezelési terv árát. Otthon nyugodtan eldöntheted szeretnél-e tovább lépni.

A kivehető fogszabályozók az esetek döntő többségében nem okoznak fájdalmat.

A rögzített fogszabályozó felragasztása után körülbelül 5 napig, az aktiválások után pedig 1-2 napig ráharapási fájdalom jelentkezhet. Természetesen ennek mértéke mindenki számára tolerálható, hiszen gyermekeknek is ragasztunk fogszabályozót.

A Digitális Clear Aligner és Invisalign kezelés nem jár fájdalommal.

A Manuális Clear Aligner kezelés havonta 1-2 nap ráharapási fájdalommal járhat.

 

Kivehető fogszabályozóval 4-8 hetente

Rögzített fogszabályozóval 4-6 hetente

Digitális Clear Alignerrel és Invisalignnal 8 hetente

Manuális Clear Alignerrel minden hónapban 2x

 

Kivehető és Clear Aligner készülékekkel a szájban nem szabad étkezni!

Rögzített készülékek esetén kerülni kell a kemény (pirítós, popcorn, magvak, apró magvas gyümölcsök, cukorka, jégkocka, stb) illetve a nagyon ragadós (tejkaramella, gumicukor) ételeket. Ezenkívül célszerű a keményhúsú gyümölcsöket felvágni és nem pedig beleharapni.

Hagyományos kivehető fogszabályozó készülék esetén: 10-12 óra / nap

Funkciós (bimaxillaris) fogszabályozó készülék esetén: 12-14 óra / nap

Clear Aligner és Invisalign készülék esetén: 22 óra / nap

Több páciensemnél is felmerült kérdésként, hogy felső légúti (pl náthás, influenzás, köhögéssel járó betegség) illetve egyéb szájüregi betegség (pl. afta) esetén fel kell-e függeszteni higiéniai vagy egyéb okból a kivehető fogszabályozó vagy retenciós készülék viselését.

- Retenciós készülék esetén tilos a hordási időt lecsökkenteni vagy teljesen elhagyni, mert már pár nap után is véglegesen elmozdulhatnak a fogak az fogszabályozással elért pozíciójukhoz képest. Ha ez megtörténik, a retenciós fólia már nem képes a fogakat visszamozdítani az eredeti helyzetükbe. Kisebb eltérés esetén a fólia kitágul és emiatt felhelyezhetővé válik, de már nem tartja a fogakat, nagyobb eltérés esetén a készülék nem helyezhető fel többé. Ha ez megtörténik csak újabb fogszabályozás árán (általában Clear Aligner fogszabályozóval) érhetjük el a fogak kívánt helyzetét.

- Hagyományos kivehető vagy funkciós fogszabályozó esetén maximum 1 hétre fel lehet függeszteni a készülék hordását, de ebben az esetben a benne található csavarokat sem szabad állítani.

Fontos azonban tudni, hogy sem a retenciós fólia, sem a kivehető fogszabályozó nem válik a vírusok vagy baktériumok rezervoárjá ha betartjuk a készülékek tisztítási utasításait, melyek a következőek:

- Naponta 2x fogkefével és fogkrémmel a készülékeket folyóvíz alatt el kell mosni.

- Hetente 2x-3x az esetleges lerakódásokat műfogsor tisztító vagy fogszabályozó tisztító tablettával fel kell oldani.

Clear Aligner / Invisalign fogszabályozás

Egy átlagos kezelés hagyományos kivehető készülékkel körülbelül 1 év. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindennel végeztünk, de körülbelül évente újra kell értékelni a vegyesfogazati állapotot.

Egy átlagos kezelés rögzített fogszabályozóval 1.5-2 év. Ilyenkor mindkét fogívre felhelyezzük a fogszabályozó készüléket és a szép mosoly kialakításán túl a harapást is korrigáljuk. Természetesen ha csak felülre szeretnél fogszabályozót és csak a torlódást kell megszüntetni, akkor lehet 1 év vagy annál rövidebb is.

Egy átlagos kezelés Digitális Clear Aligner fogszabályozóval körülbelül 4-5 hónap + 1-2 hónap korrekciós időszak.

Egy átlagos kezelés manuális Clear Aligner fogszabályozóval körülbelül 3-4 hónap.

Egy átlagos Invisalign kezelés 1 év.

Bármelyik fogszabályozót is válasszuk, sajnos számolni kell az első 4-5 napban fonációs zavarral. Ez nem azt jelenti, hogy senki nem fogja érteni amit mondasz, de 1-2 betű kiejtése gondot okozhat az első héten. Természetesen a szavak kiejtése később tökéletessé válik.

A Clear Aligner fogszabályozó és általánosságban az összes aligner típusú fogszabályozó az elülső fogak, azaz az esztétikai zóna kezelésére lett kifejlesztve. Természetesen az évek alatt bővült a felhasználási területük, de alapvetően elmondható, hogy ha csak esztétikai kezelésre vágysz, akkor a Clear Aligner fogszabályozó tökéletes választás lehet számodra. Fontos azonban megjegyezni, hogy a készülék hatékonysága nagyban függ Tőled is! Napi 22 óra hordás az optimális, ezzel garantálható, hogy a fogaid tényleg elmozduljanak a kívánt helyre.

A Clear Aligner fogszabályozó egy német szabadalom alapján már itthon is gyártott áttetsző, kivehető fogszabályozó készülék. Jellemzője, hogy tökéletesen egyére szabottan a Te igényeid szerint, a Te fogaidra gyártják. Elmondásod alapján, hogy milyen esztétikai problémát szeretnél megoldani, a készülék kizárólag ezeket a hibákat korrigálja. Nem mozgatja el feleslegesen azokat a fogakat, amik nem zavaróak. Ebben rejlik a Clear Aligner fogszabályozó hatékonysága és gyorsasága!

 

Manuális Clear Aligner: Ez a típus az eredeti Clear Aligner készülék. Lenyomat alapján gipszmintát készítenek a fogadról és ezen a mintán végzik el a kívánt módosításokat. A lenyomat és az 1 hónapra elegendő sínek (3db) átadása között 1 hét telik el. Ezeket a lépéseket mindaddig ismételjük amíg el nem érjük a kívánt eredményt. Ezek a fogszabályozó készülékek ár-érték arányban jobbak, mint a digitális változatok. Ennek az az oka, hogy 1 hónap alatt nagyobb mozgatásokat végeztetnek el a sínekkel, mint a digitális verzió esetén. Sajnos ennek hátránya is van. A sínek az első 1-2 napban nem illeszkednek fel tökéletesen és emiatt jobban zavarhatnak a beszédben, illetve a láthatatlansága is csorbul. Természetesen később teljesen felfekszenek és ugyanolyan érzést adnak, mint a digitális kezelés.

Digitális Clear Aligner: Ez a típus a készülék tovább fejlesztett változata. Ötvözi az eredeti koncepciót a 3D scannerek és 3D nyomtatók világával. Ebben az esetben egyetlen lenyomat készül rólad, ezt kiöntik majd digitalizálják. Ezt követően egy számítógépes program segítségével elmozgatják a fogaidat  a kívánt helyre, majd erről fotókat, videókat és 3 dimenziós virtuális mintát kapsz, hogy előreláthatóan hogyan fog kinézni a végeredmény. Ha elégedett vagy a látottakkal, akkor 0.2-0.3mm-es lépésenként kinyomtatják a mintáidat és ezekre elkészítik a kezeléshez szükséges összes Clear Aligner sínt. A második találkozás alkalmával megkapod az fóliákat és természetesen megtanulod kivenni, illetve behelyezni azokat. Ezek a sínek az első perctől fogva tökéletesen illeszkednek és semmilyen fájdalmat nem okoznak hála a lépésenkénti minimális mozgatásnak.

 

Az attachmentek olyan tömőanyag blokkok / sablonok a fogak külső felszínén, melyekbe a sín könnyen bele tud kapaszkodni, ezáltal pontosabban tudja azokat elmozdítani a kívánt helyre. Ezen kívül stabilan a helyükön tartják a fóliákat, így neked is könnyebb megszokni őket. Ezek a sablonok fog színűek, kevéssé látszódnak és a kezelés végén nyom nélkül eltávolíthatóak. A fogak tisztítását nem nehezítik, nem növelik a szuvasodás kialakulásának esélyét.

Szájhigiénia

Mindkét elváltozást a lepedék okozza, így a megfelelő szájhigiéniával megelőzhetőek. Ebben segítségedre lehetnek a különböző fogköztisztító fogkefék, egyszeres csomózású fogkefék (single tufted), szájvizek, szájzuhanyok és az elektromos fogkefe. Fontos az önellenőrzés a lepedékfestő tabletták vagy folyadékok segítségével.
Bővebben olvashatsz a témáról "Szájhigiéne a fogszabályozás alatt" című blogposztomban

A plakkfestőket célszerű az esti fogmosás után kipróbálni. A folyadékot a leírásnak megfelelően hígítva, a tablettát szétrágva és nyelvvel eloszlatva kell használni. A plakkfestést követően célszerű 1-2x tiszta vízzel öblíteni, hogy a felesleges festéket eltávolítsátok. A fogak ellenőrzése tükörben történik, általában kékre, lilára vagy pirosra festi a lepedéket. Nem a halovány, szinte az egész fogat beborító színre kell figyelni, hanem az erősen és struktúráltan megfestett területekre. Az érdességét a lepedék felületének egyenetlensége adja. Ilyeneket általában a fogközökben és a bracket-íny közötti területeken találhatsz. A lepedékfestés után újra fogat kell mosni addig, amíg minden színes terület el nem tűnik. Fontos, hogy sem a folyadékot, sem a tablettát nem hónapokon át, minden nap történő alkalmazásra fejlesztették ki, főleg nem kerámia fogszabályozók esetén. A festést 2-3 hétig minden nap alkalmazni kell, hogy a végére rutinná váljanak azok a mozdulatok amikkel a nehezen elérhető helyekről is el tudtad távolítani a lepedéket. Természetesen ezután 1-2 hetente ellenőrzés céljából újra alkalmazható a festék. Abban az esetben ha maradandó elszíneződést okoz a fogszabályozódon, úgy homokfúvással könnyedén eltávolíthatjuk azt.

A fogak maximum 1-2 hónapig tolerálják a nem megfelelő szájhigiéniát, ezután szemmel látható maradandó változások következnek be a zománcban. Az első intő jel a fogak külső felületén megjelenő krétafehér foltok. Ezek az úgynevezett demineralizált területek a fogszuvasodás előfutárai. Jelzik, hogy az ásványianyag szint erősen lecsökkent a fogban és pár hónapon belül valós, zománc hiánnyal járó szuvasodás fog keletkezni. Ezek a fehér foltok ugyan vissza tudnak keményedni a megfelelő szájhigiénia megtartása mellett, de nagyon fontos, hogy a színük nem változik vissza a zománc eredeti színére! Éppen ezért mindent el kell követni, hogy a rögzített fogszabályozóval történő kezelés ideje alatt minél alaposabban mossuk a fogainkat. Természetesen ehhez minden segítséget megkapsz mind a kezelés előtt, mind alatta.

Egyéb
 1. Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kapsz az aktuális fogászati és fogszabályozási problémáidról. Átbeszéljük, hogy valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe és milyen anyagi vonzata van. Az első alkalommal nem veszünk lenyomatot, nem kell kifizetned a kezelési terv árát, viszont megkapod a beutalóidat a fogszabályozáshoz szükséges röntgenek elkészítéséhez. Az általam javasolt röntgen centrumban digitális technikával, alacsony sugárdózisú modern gépekkel, kora reggeltől késő estig várnak.
 2. A második alkalomra már a kért röntgenekkel érkezel. Ekkor történik meg a lenyomatozás és a fogaidnak, illetve az arcodnak a fotózása. A fogszabályozási kezelési tervedet e-mailen kapod meg írott formában. Az esetleges kérdéseidet is célszerű írásban feltenned, hiszen ki emlékszik majd 1 év múlva, hogy mi is volt a válasz.
 3. A harmadik alkalom a készülék felragasztása vagy átadása.
 4. Ezután 4-8 hetente kontrollokon veszel részt ahol, ahol a fogszabályozó készüléked állítása történik meg.
 5. A kívánt cél elérése után a fogszabályozó eltávolítása vagy viselésének elhagyása következik. Amennyiben rögzített fogszabályozód volt a ragasztó levétele egy speciális fúróval történik, ami nem károsítja a fogzománcot. Az elért állapotról lenyomatot veszünk és elkészítjük az egyedi retenciós készülékedet.
 6. A fogszabályozó kezelés után kezdetét veszi a retenciós időszak, mely általában 2 évig tart és ezalatt a kivehető készülék fokozatos elhagyása történik meg.

A bölcsességfogak eltávolítása ritka alkalmaktól eltekintve nem kötelező a fogszabályozó kezelés miatt. Ettől függetlenül a fogszabályozás befejeztével javasolt a még elő nem tört bölcsességfogak eltávolítása, mert később újbóli torlódást okozhatnak. Természetesen felelőtlenség lenne azt állítani, hogy a bölcsességfogak eltávolítása után nem alakulhat ki újra torlódás, de mindenképp csökkenti az esélyét.

Ahogyan az általános orvosok szakosodnak (sebész, bőrgyógyász, gasztroenterológus stb.), úgy a fogorvosok is. Én fogszabályozásból tettem szakvizsgát, fogszabályozó szakorvos lettem. Hiszem, hogy aki mindent tud, az valójában semmit nem tud igazán, így a fogpótlást a protetikus kollégára, a maradó fogak húzását és szájsebészeti beavatkozásokat a dentoalveolaris sebészre, az íny alatti tasakok tisztítását a parodontológus kollégára bízom, ők pedig a fogszabályozást igénylő pácienseiket irányítják hozzám. Egyszerűbb beavatkozások, úgy mint a fogtömés, fogkőeltávolítás, tejfog húzás és homokfúvás természetesen elérhetőek nálam is a fogszabályozás mellett, de kizárólag abban az esetben, ha a fogszabályozásodhoz köthetőek.

A fogszabályozásnak nincs felső korhatára. Sokszor előfordul, hogy protetikus kolléga irányítja fogszabályozásra a pácienst, hogy a pótlás elkészítéséhez ideálisabb körülményeket teremtsünk. Ettől függetlenül egy komplex, rögzített fogszabályozóval történő kezelés esetében, ahol az állcsontok pozícióját is szeretnénk megváltoztatni a legtökéletesebb időszak 12 éves kor körül van.

Erről bővebben írtam ebben a blogbejegyzésemben.

Bizonyos ritka eltérések miatt (például bulldog harapás) - melyek korai kezelést igényelnek - 7-8 éves korban célszerű a gyermekedet fogszabályozási vizsgálatra elhoznod. A vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár, így egy pozitív élménnyel gyarapodhattok.

Gyökérkezelt, illetve koronával ellátott fogak mozgatásának természetesen semmi akadálya, de amennyiben bracketet ragasztunk kerámia koronára, úgy a levétel közben megsérülhet a külseje.

A fogak mozgatásánál a fogat tartó csont és a gyökérhártya funkciója a meghatározó. Fogágybetegség esetén a fogat tartó csont mennyisége csökken, mely problémát okozhat a fog új pozícióban történő stabilizálódásában. Sérült, megütött, állcsontban rekedt vagy visszaültetett fogak esetén pedig a gyökérhártya működése lehet hibás, ami miatt a fogat a fogszabályozó készülék nem tudja megmozdítani.

Bármennyire is szeretnénk elkerülni sajnos már 100 éve bizonyított tény, hogy léteznek olyan fogszabályozási szituációk, amikor képtelenség máshogyan elegendő helyet teremteni a fogak elrendezésére. Természetesen a fogszabályozási kezelésed tervezésekor maximálisan figyelembe vesszük az igényeidet és esetleges félelmedet a foghúzástól, így a felvázolt tervek közül magad döntheted el milyen módszerrel érjük el a kívánt eredményt.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó klinikai szakorvos, egyetemi oktató

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

 1. Rendelések
 2. Kedd, Szerda, Csütörtök: 14:00-20:00
  1114 Budapest, Fadrusz u. 2. fsz. 3/B
 3. Térkép