Ugrás a tartalomra

A fogszabályozással kapcsolatos gyakori kérdések

Rögzített fogszabályozás

Természetesen semmi sem kötelező, de nagyon ajánlott. A fogszabályozás aktív szakasza a fogszabályozó készülék eltávolításával véget ér. Viszont itt lépsz be a retenciós szakaszba, amikor is a cél a fogaid helyben tartása. Ez körülbelül 1-2 évet vesz igénybe, ennyi idő, amíg az állcsont, az íny, a lágyrészek alkalmazkodnak a fogaid új helyzetéhez és nem próbálják meg visszahúzni a kiindulási állapotba.

A tervezett kezelési idő rögzített és kivehető fogszabályozónál is egy szakmailag jól átgondolt, de a fogak mozgási sebességét tekintve átlagos folyamatot jellemez. Sajnos előfordul, hogy egy-egy bracket leesik, nem tudsz mindig eljönni a kezelésre vagy lassabban mozdulnak a fogaid a vártnál. Ezek mind lassítják a fogszabályozó kezelést ezáltal meghosszabbítják a kezelési időt.

A tervezett kezelési idő Clear Aligner fogszabályozó használata esetén nem szokott jelentősen változni . Természetesen ennek feltétele, hogy napi 22 órát hordjad a síneket!

Rögzített fogszabályozó esetén körülbelül 2 év

Clear Aligner fogszabályozó kezelés esetén körülbelül 1 év

A retenciós készülék elhagyása után történhetnek elmozdulások! Mint ahogy a tested többi része, úgy a fogaid is állandóan változnak. Ez egy természetes emberi folyamat, melyet reménytelen megállítani. Ettől függetlenül ha nagyon félsz a fogaid visszamozdulásától, javasolt hetente 2 alkalommal éjszaka viselni továbbra is a kivehető retenciós fogszabályozódat.

A fogszabályozó készülék felragasztása semmilyen fájdalommal nem jár, mindössze türelmet kíván. A bracketek 0.5mm-es pontossággal kerülnek felragasztásra és minden egyes darabot több szögből is meg kell vizsgálni, hogy pontosan a helyén legyen. Ennek megfelelően nem ritka, hogy a fogszabályozó készülék felhelyezése akár 1 órába is beletelik. Természetesen ha ki van repedve a szád széle vagy állkapocsízületi panaszaid vannak, akkor ezek okozhatnak kellemetlenséget.

Ilyen esetben célszerű tájékoztatnod a fogszabályozó orvosodat, hogy egyeztessetek egy időpontot a probléma mielőbbi megoldására. Fontos tudni, hogy azokban az esetekben amikor a bracket elválik a fog felszínétől, hiába marad rajta a fogszabályozó íven, már nem mozgatja a fogadat. Sőt abban a pillanatban ahogy elengedte, lehetőséget ad a fognak a lassú, de folyamatos visszamozdulásra. Ha sokat vársz a bracket visszaragasztásával az több hónapot is hozzáadhat a fogszabályozásod kezelési idejéhez.

A sport fontos része kell, hogy legyen az életünknek és ebben nem gátolhat a fogszabályozó készülék. Főleg csapat- vagy küzdősportok esetén viszont célszerű kifejezetten rögzített fogszabályozóra kifejlesztett fogvédőt használni. Ezeknek a jelölése a dobozon általában: ortho, orthodontics, brace vagy braces. Igény esetén lenyomat alapján egyedi egyfogíves fogvédőt is kérhetsz a rendelőben.

Clear Aligner vagy Invisalign kezelés esetén a fogszabályozót nem kötelező eltávolítani sportolás közben, hiszen tökéletesen illeszkednek és nem esnek le.

Belső fogszabályzó esetén nem szükséges fogvédőt használni, hiszen egy, az arcot ért ütés esetén sem sérülnek.

Sem a fogszabályozó, sem a ragasztó nem károsítja a fogaidat. Ellenben a rögzített fogszabályozók nehezítik a fogak tisztítását. Természetesen a megfelelő technikával és fogkefékkel, de főleg odafigyeléssel tökéletesen tisztán tarthatóak a fogak és így elkerülhető a fogak szuvasodása a fogszabályozás ideje alatt is.

A fogszabályozó nem, de az esetlegesen körülötte lerakodó lepedék sajnos fokozhatja a szuvasodások kialakulását. Fiatalok esetében javasolt a fogmosási technika ellenőrzése lepedékfestő folyadékkal vagy tablettával a fogszabályozás első napjától kezdve.

Kivehető fogszabályozás

Hagyományos kivehető fogszabályozó készülék esetén: 10-12 óra / nap

Funkciós (bimaxillaris) fogszabályozó készülék esetén: 12-14 óra / nap

Clear Aligner és Invisalign készülék esetén: 22 óra / nap

Több páciensemnél is felmerült kérdésként, hogy felső légúti (pl náthás, influenzás, köhögéssel járó betegség) illetve egyéb szájüregi betegség (pl. afta) esetén fel kell-e függeszteni higiéniai vagy egyéb okból a kivehető fogszabályozó vagy retenciós készülék viselését.

- Retenciós készülék esetén tilos a hordási időt lecsökkenteni vagy teljesen elhagyni, mert már pár nap után is véglegesen elmozdulhatnak a fogak az fogszabályozással elért pozíciójukhoz képest. Ha ez megtörténik, a retenciós fólia már nem képes a fogakat visszamozdítani az eredeti helyzetükbe. Kisebb eltérés esetén a fólia kitágul és emiatt felhelyezhetővé válik, de már nem tartja a fogakat, nagyobb eltérés esetén a készülék nem helyezhető fel többé. Ha ez megtörténik csak újabb fogszabályozás árán (általában Clear Aligner fogszabályozóval) érhetjük el a fogak kívánt helyzetét.

- Hagyományos kivehető vagy funkciós fogszabályozó esetén maximum 1 hétre fel lehet függeszteni a készülék hordását, de ebben az esetben a benne található csavarokat sem szabad állítani.

Fontos azonban tudni, hogy sem a retenciós fólia, sem a kivehető fogszabályozó nem válik a vírusok vagy baktériumok rezervoárjá ha betartjuk a készülékek tisztítási utasításait, melyek a következőek:

- Naponta 2x fogkefével és fogkrémmel a készülékeket folyóvíz alatt el kell mosni.

- Hetente 2x-3x az esetleges lerakódásokat műfogsor tisztító vagy fogszabályozó tisztító tablettával fel kell oldani.

Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kapsz az aktuális fogászati és fogszabályozási problémáidról. Átbeszéljük valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe és milyen anyagi vonzata van. Az első alkalommal nem veszünk lenyomatot, nem kell kifizetned a kezelési terv árát. Otthon nyugodtan eldöntheted szeretnél-e tovább lépni.

A kivehető fogszabályozók az esetek döntő többségében nem okoznak fájdalmat.

A rögzített fogszabályozó felragasztása után körülbelül 5 napig, az aktiválások után pedig 1-2 napig ráharapási fájdalom jelentkezhet. Természetesen ennek mértéke mindenki számára tolerálható, hiszen gyermekeknek is ragasztunk fogszabályozót.

A Digitális Clear Aligner és Invisalign kezelés nem jár fájdalommal.

A Manuális Clear Aligner kezelés havonta 1-2 nap ráharapási fájdalommal járhat.

Kivehető és Clear Aligner készülékekkel a szájban nem szabad étkezni!

Rögzített készülékek esetén kerülni kell a kemény (pirítós, popcorn, magvak, apró magvas gyümölcsök, cukorka, jégkocka, stb) illetve a nagyon ragadós (tejkaramella, gumicukor) ételeket. Ezenkívül célszerű a keményhúsú gyümölcsöket felvágni és nem pedig beleharapni.

Clear Aligner / Invisalign fogszabályozás

Egy átlagos kezelés hagyományos kivehető készülékkel körülbelül 1 év. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindennel végeztünk, de körülbelül évente újra kell értékelni a vegyesfogazati állapotot.

Egy átlagos kezelés rögzített fogszabályozóval 1.5-2 év. Ilyenkor mindkét fogívre felhelyezzük a fogszabályozó készüléket és a szép mosoly kialakításán túl a harapást is korrigáljuk. Természetesen ha csak felülre szeretnél fogszabályozót és csak a torlódást kell megszüntetni, akkor lehet 1 év vagy annál rövidebb is.

Egy átlagos kezelés Digitális Clear Aligner fogszabályozóval körülbelül 4-5 hónap + 1-2 hónap korrekciós időszak.

Egy átlagos kezelés manuális Clear Aligner fogszabályozóval körülbelül 3-4 hónap.

Egy átlagos Invisalign kezelés 1 év.

Bármelyik fogszabályozót is válasszuk, sajnos számolni kell az első 4-5 napban fonációs zavarral. Ez nem azt jelenti, hogy senki nem fogja érteni amit mondasz, de 1-2 betű kiejtése gondot okozhat az első héten. Természetesen a szavak kiejtése később tökéletessé válik.

A Clear Aligner fogszabályozó és általánosságban az összes aligner típusú fogszabályozó az elülső fogak, azaz az esztétikai zóna kezelésére lett kifejlesztve. Természetesen az évek alatt bővült a felhasználási területük, de alapvetően elmondható, hogy ha csak esztétikai kezelésre vágysz, akkor a Clear Aligner fogszabályozó tökéletes választás lehet számodra. Fontos azonban megjegyezni, hogy a készülék hatékonysága nagyban függ Tőled is! Napi 22 óra hordás az optimális, ezzel garantálható, hogy a fogaid tényleg elmozduljanak a kívánt helyre.

A Clear Aligner fogszabályozó egy német szabadalom alapján már itthon is gyártott áttetsző, kivehető fogszabályozó készülék. Jellemzője, hogy tökéletesen egyére szabottan a Te igényeid szerint, a Te fogaidra gyártják. Elmondásod alapján, hogy milyen esztétikai problémát szeretnél megoldani, a készülék kizárólag ezeket a hibákat korrigálja. Nem mozgatja el feleslegesen azokat a fogakat, amik nem zavaróak. Ebben rejlik a Clear Aligner fogszabályozó hatékonysága és gyorsasága!

 

Manuális Clear Aligner: Ez a típus az eredeti Clear Aligner készülék. Lenyomat alapján gipszmintát készítenek a fogadról és ezen a mintán végzik el a kívánt módosításokat. A lenyomat és az 1 hónapra elegendő sínek (3db) átadása között 1 hét telik el. Ezeket a lépéseket mindaddig ismételjük amíg el nem érjük a kívánt eredményt. Ezek a fogszabályozó készülékek ár-érték arányban jobbak, mint a digitális változatok. Ennek az az oka, hogy 1 hónap alatt nagyobb mozgatásokat végeztetnek el a sínekkel, mint a digitális verzió esetén. Sajnos ennek hátránya is van. A sínek az első 1-2 napban nem illeszkednek fel tökéletesen és emiatt jobban zavarhatnak a beszédben, illetve a láthatatlansága is csorbul. Természetesen később teljesen felfekszenek és ugyanolyan érzést adnak, mint a digitális kezelés.

Digitális Clear Aligner: Ez a típus a készülék tovább fejlesztett változata. Ötvözi az eredeti koncepciót a 3D scannerek és 3D nyomtatók világával. Ebben az esetben egyetlen lenyomat készül rólad, ezt kiöntik majd digitalizálják. Ezt követően egy számítógépes program segítségével elmozgatják a fogaidat  a kívánt helyre, majd erről fotókat, videókat és 3 dimenziós virtuális mintát kapsz, hogy előreláthatóan hogyan fog kinézni a végeredmény. Ha elégedett vagy a látottakkal, akkor 0.2-0.3mm-es lépésenként kinyomtatják a mintáidat és ezekre elkészítik a kezeléshez szükséges összes Clear Aligner sínt. A második találkozás alkalmával megkapod a fóliákat és természetesen megtanulod kivenni, illetve behelyezni azokat. Ezek a sínek az első perctől fogva tökéletesen illeszkednek és semmilyen fájdalmat nem okoznak hála a lépésenkénti minimális mozgatásnak.

 

Az attachmentek olyan tömőanyag blokkok / sablonok a fogak külső felszínén, melyekbe a sín könnyen bele tud kapaszkodni, ezáltal pontosabban tudja azokat elmozdítani a kívánt helyre. Ezen kívül stabilan a helyükön tartják a fóliákat, így neked is könnyebb megszokni őket. Ezek a sablonok fog színűek, kevéssé látszódnak és a kezelés végén nyom nélkül eltávolíthatóak. A fogak tisztítását nem nehezítik, nem növelik a szuvasodás kialakulásának esélyét.

Szájhigiénia

Mindkét elváltozást a lepedék okozza, így a megfelelő szájhigiéniával megelőzhetőek. Ebben segítségedre lehetnek a különböző fogköztisztító fogkefék, egyszeres csomózású fogkefék (single tufted), szájvizek, szájzuhanyok és az elektromos fogkefe. Fontos az önellenőrzés a lepedékfestő tabletták vagy folyadékok segítségével.
Bővebben olvashatsz a témáról "Szájhigiéne a fogszabályozás alatt" című blogposztomban

A plakkfestőket célszerű az esti fogmosás után kipróbálni. A folyadékot a leírásnak megfelelően hígítva, a tablettát szétrágva és nyelvvel eloszlatva kell használni. A plakkfestést követően célszerű 1-2x tiszta vízzel öblíteni, hogy a felesleges festéket eltávolítsátok. A fogak ellenőrzése tükörben történik, általában kékre, lilára vagy pirosra festi a lepedéket. Nem a halovány, szinte az egész fogat beborító színre kell figyelni, hanem az erősen és struktúráltan megfestett területekre. Az érdességét a lepedék felületének egyenetlensége adja. Ilyeneket általában a fogközökben és a bracket-íny közötti területeken találhatsz. A lepedékfestés után újra fogat kell mosni addig, amíg minden színes terület el nem tűnik. Fontos, hogy sem a folyadékot, sem a tablettát nem hónapokon át, minden nap történő alkalmazásra fejlesztették ki, főleg nem kerámia fogszabályozók esetén. A festést 2-3 hétig minden nap alkalmazni kell, hogy a végére rutinná váljanak azok a mozdulatok amikkel a nehezen elérhető helyekről is el tudtad távolítani a lepedéket. Természetesen ezután 1-2 hetente ellenőrzés céljából újra alkalmazható a festék. Abban az esetben ha maradandó elszíneződést okoz a fogszabályozódon, úgy homokfúvással könnyedén eltávolíthatjuk azt.

A fogak maximum 1-2 hónapig tolerálják a nem megfelelő szájhigiéniát, ezután szemmel látható maradandó változások következnek be a zománcban. Az első intő jel a fogak külső felületén megjelenő krétafehér foltok. Ezek az úgynevezett demineralizált területek a fogszuvasodás előfutárai. Jelzik, hogy az ásványianyag szint erősen lecsökkent a fogban és pár hónapon belül valós, zománc hiánnyal járó szuvasodás fog keletkezni. Ezek a fehér foltok ugyan vissza tudnak keményedni a megfelelő szájhigiénia megtartása mellett, de nagyon fontos, hogy a színük nem változik vissza a zománc eredeti színére! Éppen ezért mindent el kell követni, hogy a rögzített fogszabályozóval történő kezelés ideje alatt minél alaposabban mossuk a fogainkat. Természetesen ehhez minden segítséget megkapsz mind a kezelés előtt, mind alatta.

Egyéb

A fogszabályozásnak nincs felső korhatára. Sokszor előfordul, hogy protetikus kolléga irányítja fogszabályozásra a pácienst, hogy a pótlás elkészítéséhez ideálisabb körülményeket teremtsünk. Ettől függetlenül egy komplex, rögzített fogszabályozóval történő kezelés esetében, ahol az állcsontok pozícióját is szeretnénk megváltoztatni a legtökéletesebb időszak 12 éves kor körül van.

Erről bővebben írtam ebben a blogbejegyzésemben.

Bizonyos ritka eltérések miatt (például bulldog harapás) - melyek korai kezelést igényelnek - 7-8 éves korban célszerű a gyermekedet fogszabályozási vizsgálatra elhoznod. A vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár, így egy pozitív élménnyel gyarapodhattok.

Gyökérkezelt, illetve koronával ellátott fogak mozgatásának természetesen semmi akadálya, de amennyiben bracketet ragasztunk kerámia koronára, úgy a levétel közben megsérülhet a külseje.

A fogak mozgatásánál a fogat tartó csont és a gyökérhártya funkciója a meghatározó. Fogágybetegség esetén a fogat tartó csont mennyisége csökken, mely problémát okozhat a fog új pozícióban történő stabilizálódásában. Sérült, megütött, állcsontban rekedt vagy visszaültetett fogak esetén pedig a gyökérhártya működése lehet hibás, ami miatt a fogat a fogszabályozó készülék nem tudja megmozdítani.

Bármennyire is szeretnénk elkerülni sajnos már 100 éve bizonyított tény, hogy léteznek olyan fogszabályozási szituációk, amikor képtelenség máshogyan elegendő helyet teremteni a fogak elrendezésére. Természetesen a fogszabályozási kezelésed tervezésekor maximálisan figyelembe vesszük az igényeidet és esetleges félelmedet a foghúzástól, így a felvázolt tervek közül magad döntheted el milyen módszerrel érjük el a kívánt eredményt.

 1. Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kapsz az aktuális fogászati és fogszabályozási problémáidról. Átbeszéljük, hogy valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe és milyen anyagi vonzata van. Az első alkalommal nem veszünk lenyomatot, nem kell kifizetned a kezelési terv árát, viszont megkapod a beutalóidat a fogszabályozáshoz szükséges röntgenek elkészítéséhez. Az általam javasolt röntgen centrumban digitális technikával, alacsony sugárdózisú modern gépekkel, kora reggeltől késő estig várnak.
 2. A második alkalomra már a kért röntgenekkel érkezel. Ekkor történik meg a lenyomatozás és a fogaidnak, illetve az arcodnak a fotózása. A fogszabályozási kezelési tervedet e-mailen kapod meg írott formában. Az esetleges kérdéseidet is célszerű írásban feltenned, hiszen ki emlékszik majd 1 év múlva, hogy mi is volt a válasz.
 3. A harmadik alkalom a készülék felragasztása vagy átadása.
 4. Ezután 4-8 hetente kontrollokon veszel részt ahol, ahol a fogszabályozó készüléked állítása történik meg.
 5. A kívánt cél elérése után a fogszabályozó eltávolítása vagy viselésének elhagyása következik. Amennyiben rögzített fogszabályozód volt a ragasztó levétele egy speciális fúróval történik, ami nem károsítja a fogzománcot. Az elért állapotról lenyomatot veszünk és elkészítjük az egyedi retenciós készülékedet.
 6. A fogszabályozó kezelés után kezdetét veszi a retenciós időszak, mely általában 2 évig tart és ezalatt a kivehető készülék fokozatos elhagyása történik meg.

A bölcsességfogak eltávolítása ritka alkalmaktól eltekintve nem kötelező a fogszabályozó kezelés miatt. Ettől függetlenül a fogszabályozás befejeztével javasolt a még elő nem tört bölcsességfogak eltávolítása, mert később újbóli torlódást okozhatnak. Természetesen felelőtlenség lenne azt állítani, hogy a bölcsességfogak eltávolítása után nem alakulhat ki újra torlódás, de mindenképp csökkenti az esélyét.

Ahogyan az általános orvosok szakosodnak (sebész, bőrgyógyász, gasztroenterológus stb.), úgy a fogorvosok is. Én fogszabályozásból tettem szakvizsgát, fogszabályozó szakorvos lettem. Hiszem, hogy aki mindent tud, az valójában semmit nem tud igazán, így a fogpótlást a protetikus kollégára, a maradó fogak húzását és szájsebészeti beavatkozásokat a dentoalveolaris sebészre, az íny alatti tasakok tisztítását a parodontológus kollégára bízom, ők pedig a fogszabályozást igénylő pácienseiket irányítják hozzám. Egyszerűbb beavatkozások, úgy mint a fogtömés, fogkőeltávolítás, tejfog húzás és homokfúvás természetesen elérhetőek nálam is a fogszabályozás mellett, de kizárólag abban az esetben, ha a fogszabályozásodhoz köthetőek.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

 1. Rendelések
 2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
  1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
 3. Térkép