Ugrás a tartalomra

Láthatatlan fogszabályzó

Aligner

Kivehető megoldás nincs?” – kérdezik nap, mint nap felnőtt pácienseim. Az esetek legalább felében örömmel válaszolhatom: „De bizony van!” A modern, BPA mentes, mégis flexibilis műanyagoknak köszönhetően 20 évvel ezelőtt bemutatták az első láthatatlan sínes fogszabályozó rendszereket, a digitálisan technológiát kínáló amerikai Invisalign-t és a gipszminta manipuláción alapuló európai fejlesztésű manuális Clear Aligner-t. Természetesen az elmúlt évtizedekben komoly fejlődésen estek át ezek a láthatatlan fogszabályzók, ennek köszönhetően az Invisalign rendszere már a 7. evolúciós lépcsőjénél tart, melynek köszönhetően a gyermekeknek is ajánlhatóvá vált a láthatatlan sínes fogszabályozás, illetve a Clear Aligner is felzárkózott a teljesen digitális megoldások világába létrehozva saját digitális Clear Aligner rendszerét.
 
Az Invisalign a világ egyik legismertebb fogszabályozással foglalkozó cége. Az 1997-es cégalapítás óta láthatatlan sínjeikkel több, mint 5 millió befejezett esetet regisztráltak szerte a világon, mely garancia a készülék hatékonyságára, illetve népszerűségére a páciensek körében. Népszerűségének az egyik kulcsa a rendszer digitális megoldásaiban rejlik. Egyetlen lenyomat alapján, melyet 3D scannerrel digitalizálnak, képesek a monitoron megjeleníteni az elérhető végeredményt, előre lemodellezni a kezelést, illetve az ehhez szükséges időt, sőt előre legyártani az összes sínt, tehát szükség esetén akár több évnyi kezelést is, mely nagyfokú kényelmet jelent, mind a páciens, mind az orvos számára. Készülékeikkel nagy biztonsággal oldhatóak meg közepes mértékű torlódások vagy résességek, enyhe nyitott vagy középsúlyos mélyharapások. Az Invisalign láthatatlan sínes fogszabályzó készülékekkel végzett kezelések időtartama nagyban függ az adott eltéréstől, pár hónaptól egészen 1-1,5 évig is tarthat. Ennek megfelelően a cég több különböző kezelési csomagot állított össze az adott eltéréshez igazodva. A nálunk elérhető legkisebb csomag az Invisalign Lite, mely maximum 14 sínt tartalmazhat. Ez a kezelés megfelelő eredményt hozhat kisebb torlódások vagy résességek esetén. Ezzel szemben az Invisalign Full vagy Invisalign Teen kezelések korlátlan számú sín tartalmazhatnak 5 éven belül, így a kezelés díja akkor sem növekszik, ha esetleg egy sikeres kezelés után évekkel recidíva tapasztalható és azt újra szeretnéd korrigáltatni. Az Invisalign Full vagy Teen kezelések alkalmasak torlódások, résességek, de akár nyitott vagy mélyharapások, sőt fiatal páciensek esetén enyhe Angle II. osztályú eltérések terápiájára is. Természetesen ahhoz, hogy ezek a pozitív változások végbemenjenek, a síneket napi 20-22 órát hordani kell. Ennek ellenőrzését segíti gyermekek esetén az Invisalign Teen sínekbe beépített hordás indikátor, mely jelzi a szülő, illetve az orvos számára a hordással töltött időt.

Clear Aligner

Az Invisalignnal körülbelül egy időben a német Scheu Dental Európában fejlesztette ki és kezdte gyártani saját láthatatlan sínes fogszabályzóját a manuális Clear Alignert. A manuális Clear Aligner rendszere merőben eltér az Invisalignétól. Ebben az esetben a páciensről havonta veszünk lenyomatot és ennek megfelelően készítik el az adott hónapra elegendő síneket. Ennek előnye, hogy a kezelés jobban figyelemmel kísérhető, illetve gyorsítható. Hátránya, hogy havonta 2x el kell látogatni a fogászatra, illetve, hogy egy-egy sín nagyobb mozgatást végez, mint digitális technika esetén, így a kezelés az első napokban járhat érzékenységgel, illetve a friss sínek sem illeszkednek fel tökéletesen az első napokban. A manuális Clear Alignerrel kisebb torlódások, résességek, esetleg a digitális Clear Alignerrel vagy hagyományos rögzített fogszabályzóval végzett kezelés után megmaradt apróbb eltérések, recidívák kezelhetőek sikeresen.

A manuális Clear Aligner korlátait és gyengeségeit kiismerve a rendszer továbbfejlesztéséből született meg a 2010-es évek elején a remek ár-érték aránnyal rendelkező digitális Clear Aligner. A digitális Clear Aligner megfelelően ötvözi az Invisalign digitális szemléletét a Scheu Dental jó minőségű sínjeivel, így születhetett meg Magyarország egyik legnagyobb példányszámban eladott láthatatlan sínes fogszabályozó rendszere. A kezelés lépései megegyeznek az Invisalign rendszerével. A precíziós lenyomat digitalizálása után számítógépen mozgatjuk el a fogakat a kívánt helyre, melyről a sínek gyártása előtt képeket, illetve videókat is megtekinthetsz. Amennyiben a végeredmény neked is tetszik, úgy a fogszabályozás lépéseit 3D nyomtatóval nyomtatjuk ki, majd mélyhúzásos technikával készítjük el a kezeléshez szükséges síneket. A digitális Clear Alignerrel jól kezelhetőek a középsúlyos torlódások vagy résességek, illetve kiegészítő gumik használatával az enyhe mély- és nyitottharapás is korrigálhatóvá válik.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
    1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
  3. Térkép