Ugrás a tartalomra

Belső fogszabályozó

Belső fogszabályozó

Azokban az esetekben, amikor a rögzített készülék bracketjei, illetve a hozzá kapcsolódó ív a szájpad, illetve a nyelv felőli oldalon helyezkedik el, belső oldali, röviden belső fogszabályzóról vagy lingual fogszabályozásról beszélünk. A belső fogszabályzónak léteznek standardizált, egyszerű változatai, csak a frontfogak kezelésére (iTTR brackettek), de igénybe vehetőek egyénileg legyártott komplett kezelések is (Full lingual fogszabályozók) ezzel a technikával.

A belső fogszabályzóval végzett kezelések előnye a szinte teljes diszkréció mellet, hogy sportolás közben az arcot fizikai behatás (ütés, labda, stb) nem tud kárt tenni a készülékben, így az orca belfelszíne is kevésbé sérül. Sőt, ezen túlmenően, ha a teljes fogív kezelése mellett döntünk az előre lemodellezett kezelés miatt, már a készülék felhelyezése előtt is láthatod a végeredményt.

A belső fogszabályzó kevés hátránya között három dolgot említhetünk meg. Az első, hogy a felső fogszabályozót igen nehéz tisztán tartani, hiszen alig látható. A második, hogy a helyet a nyelvtől veszi el, így a készülék felragasztása után a nyelven irritáció alakulhat ki. A harmadik pedig az készülék anyagi vonatkozása, mely többszöröse a hagyományos készülékeknek.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó klinikai szakorvos, egyetemi oktató

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. Szerda: 14:30-20:00
    1024 Budapest, Margit krt 5/A 4.emelet 2/A
  3. Kedd, Csütörtök: 14:00-20:00
    1114 Budapest, Fadrusz u. 2. fsz. 3/B
  4. Térkép