Ugrás a tartalomra

Belső fogszabályzó

Belső fogszabályzó

Amióta a mai modern fogszabályozás megszületett, minden gyártó törekszik a fogszabályzó készülékeinek minél diszkrétebb megjelenésére. Ennek eredményeként a ’70-es évek közepén forgalomba hozták az első lingual, azaz a fog belső, tehát a nyelv felőli oldalára kerülő fogszabályzó készüléket. Az elmúlt 40 év alatt a belső fogszabályzók nagy fejlődésen mentek át, mely két fő irányzatot keltett életre:
 
Egyszerűbb kezelések esetén, mint a front fogak torlódása vagy résessége, léteznek kizárólag ezekre a fogakra gyártott lingual bracketek. Ilyen lehet például az iTTR fogszabályzó. Ebben az esetben fogívenként 6 (kivételes esetben 8) bracket kerül felragasztásra a metsző-, illetve a szemfogakra, melyek segítségével hatékonyan és láthatatlanul oldhatunk meg kisebb esztétikai eltéréseket. Viszont éppen emiatt ez a típusú fogszabályzó nem alkalmas harapási eltérések korrigálására úgy, mint Angle II. és Angle III. osztályú eltérések, illetve keresztharapás, hanem kizárólag az első, tehát a metsző és szemfogak sorba állítását tudja elvégezni.
 
Teljes fogív kezelése esetén Full lingual fogszabályzóval (pl. Incognito, WIN lingual system) lehetőség nyílik bonyolultabb elváltozások korrigálására is. Ilyenkor a fogszabályzót az egyedileg gyártott transzfer sín vagy sínek segítségével ragasztják fel és szükség esetén a kezeléshez használt íveket is személyre szabottan gyártják le. Ezzel a kezeléssel korrigálhatóvá válnak a torlódás és résesség mellet az enyhe Angle II. és Angle III. osztályú eltérések, a nyitott vagy mélyharapások, illetve a fogívszűkületek is.
 
Fontos tudni, hogy a lingual fogszabályzók nem jobbak vagy rosszabbak, mint a hagyományos (a fog külső felszínére kerülő) készülékek, egyszerűen csak máshol helyezkednek el. Ebből fakadóan mások az előnyeik, hátrányaik és indikációjuk is.
 
A lingual fogszabályzó előnyei között említhetjük, hogy a felső készülék egyáltalán nem látszódik mosolygáskor, biztosan nem okoznak dekalcifikált fehér foltokat (white spot) a fogak külső oldalán és metszőfogak mozgatásával korrigálható mély- és nyitottharapások esetén kifejezetten előnyös a készülék erőátadása a fogakra.
 
Ezzel ellentétben, mint minden készüléknek vagy kezelésnek a lingual fogszabályozásnak is vannak hátrányai. Ilyen például a készülék nehézkes tisztíthatósága, elsősorban a felső fogíven, hiszen a felső fogszabályzót Te sem látod. Az alsó fogszabályzó ugyanakkor ugyanúgy észrevehető mások által is, mint a hagyományos külső oldalra rögzített típusok, hiszen szájnyitáskor láthatóvá válnak az alsó fogak belső felszínei. A készülék elhelyezkedése, ami egyik oldalról vonzóvá teszi ezt a típusú fogszabályzót (nem látható, legalábbis felső fogíven), a másik oldalról nézve tehát problémát jelenthet. További kényelmetlenség, hogy a belső fogszabályzó a nyelvtérből vesz el helyet,, illetve a hangképzésben is átmeneti zavarokat idézhet elő - tehát megszokást igényel.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
    1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
  3. Térkép