Ugrás a tartalomra

Betegség esetén is hordani kell a kivehető fogszabályozót vagy retenciós készüléket?

Több páciensemnél is felmerült kérdésként, hogy felső légúti (pl náthás, influenzás, köhögéssel járó betegség) illetve egyéb szájüregi betegség (pl. afta) esetén fel kell-e függeszteni higiéniai vagy egyéb okból a kivehető fogszabályozó vagy retenciós készülék viselését.

- Retenciós készülék esetén tilos a hordási időt lecsökkenteni vagy teljesen elhagyni, mert már pár nap után is véglegesen elmozdulhatnak a fogak az fogszabályozással elért pozíciójukhoz képest. Ha ez megtörténik, a retenciós fólia már nem képes a fogakat visszamozdítani az eredeti helyzetükbe. Kisebb eltérés esetén a fólia kitágul és emiatt felhelyezhetővé válik, de már nem tartja a fogakat, nagyobb eltérés esetén a készülék nem helyezhető fel többé. Ha ez megtörténik csak újabb fogszabályozás árán (általában Clear Aligner fogszabályozóval) érhetjük el a fogak kívánt helyzetét.

- Hagyományos kivehető vagy funkciós fogszabályozó esetén maximum 1 hétre fel lehet függeszteni a készülék hordását, de ebben az esetben a benne található csavarokat sem szabad állítani.

Fontos azonban tudni, hogy sem a retenciós fólia, sem a kivehető fogszabályozó nem válik a vírusok vagy baktériumok rezervoárjá ha betartjuk a készülékek tisztítási utasításait, melyek a következőek:

- Naponta 2x fogkefével és fogkrémmel a készülékeket folyóvíz alatt el kell mosni.

- Hetente 2x-3x az esetleges lerakódásokat műfogsor tisztító vagy fogszabályozó tisztító tablettával fel kell oldani.