Ugrás a tartalomra

Kivehető fogszabályzó

Hagyományos kivehető fogszabályozó

A fogszabályozásban használatos hagyományos kivehető készülékeket minden esetben egyénre szabottan, az adott problémára specifikusan tervezünk meg és készíttetünk el. Fogívszűkület vagy torlódás esetén a tágítócsavaros lemezek állnak rendelkezésünkre. Ezek a készülékek egyrészt kapcsokból és fém ívekből állnak, melyek a készüléket stabilizálják, másrészt egy középen kettévágott szájpadi vagy nyelv oldali akril lemezből, melyet egy csavar köt össze. Ennek a csavarnak az aktiválásával keresztirányban tudjuk tágítani a felső vagy alsó fogívet, ezzel helyet teremtve a fogaknak vagy megszüntetve a keresztharapást. Szükség esetén ezekhez a készülékekhez szinte végtelen számú kiegészítőt illeszthetünk, annak megfelelően, hogy a tágításon kívül még milyen problémát szeretnénk megoldani.
 
Az állcsontok hibás növekedéséből vagy helyzetéből adódó eltéréseket ugyancsak kivehető fogszabályzókkal orvosolhatjuk a pubertás előtti vagy annak korai szakaszában. Ezek a fogszabályzók a funkciós készülékek. A funkciós, más néven bimaxilláris készülékek közé tartoznak a Twin-block, illetve a Trainer típusú fogszabályzók is. Mindkettőre jellemző, hogy csukott száj mellett mind a felső, mind az alsó állcsonton kifejtik pozitív hatásukat, serkentik, vagy épp megváltoztatják az adott állcsont növekedési ütemét, irányát. Ezáltal megoldhatóvá válnak olyan eltérések, melyeket felnőttkorban már csak állcsontműtéttel kombinált fogszabályozással kezelhetnénk. A funkciós készülékek az esetek nagy részében nem csak a harapás, illetve a fogazat tökéletesítésében vesznek részt, de az egész arc karakterét is javítják. Beesett, hátrahelyeződött állcsont vagy állcsúcs esetén kiemeli az állcsontot, míg bulldog harapás esetén hátrafelé mozdítja.
 
A kivehető fogszabályzókat a köznyelv éjszakai fogszabályzóként ismeri. Fontos azonban elfogadnunk, hogy ez egy téves elnevezés. Gyermektől függően az alvás maximum 6-10 órát jelent egy nap, mely nem elegendő ahhoz, hogy a készülékek tökéletesen kifejtsék a hatásukat. Könnyű elképzelni, hogy ha egy fogszabályzó csak napi 8 órát van a gyermekünk szájában, akkor minden nap 16 órája marad a fogaknak arra, hogy visszamozduljanak a kiindulási pozíciójukba. A cél az, hogy minimum annyi időt legyen szájban a fogszabályzó, mint amennyit nincs. Ennek megfelelően napi 12-14 óra az optimális hordási idő minden kivehető fogszabályzó esetén.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
    1114 Budapest, Fadrusz u. 2. fsz. 3/B
  3. Térkép