Ugrás a tartalomra

Éjszakai fogszabályzó

Hagyományos kivehető fogszabályozó

Az éjszakai fogszabályzók a köznyelvben a klasszikus kivehető fogszabályozók szinonímái. Ezeknek a készülékeknek 3 nagy csoportját különböztetjük meg, de fontos tisztázni, hogy az éjszakai fogszabályzó elnevezés hibás, hiszen minden kivehető fogszabályozót célszerű naponta minimum 12 órát hordani annak érdekében, hogy a fogak oda-vissza mozgását elkerüljük.

 • Az első az úgynevezett passzív lemezek csoportja, más néven a retenciós készülékeké, melyek az elvégzett fogszabályozó kezelés után a fogazat recidívájának megakadályozását szolgálják. Talán ez az egyetlen csoport, melyre az idő múlásával használhatjuk az éjszakai fogszabályzó elnevezést, hiszen 1 évvel az aktív kezelés befejezte után valóban már csak alváshoz kell viselni őket.
 • A második csoportot a hagyományos értelemben vett kivehető fogszabályozók alkotják, azaz az aktív lemezek. Ezek a készülékek egy belső (nyelv felöli) műanyag lemezből és a hozzá kapcsolódó kapcsokból, csavarokból, rugókból állnak, melyekkel a fogakat mozgatják. Az éjszakai fogszabályzó kifejezés ebben az esetben már csak részben lehet igaz, hiszen este 7-től reggel 7-ig hordva ugyan elegendő ideje van a fogszabályozónak, hogy kifejtse a hatását, de általában az éjszakai fogszabályzóra, mint alvás közben hordandő készülékre tekintenek, ami ebben az esetben nem elegendő.
 • A harmadik csoport a bimaxilláris, azaz funkciós készülékek. Ezekkel a fogszabályozókkal a pubertás előtt vagy annak korai szakaszában esélyünk nyílik az állcsontok pozícióját vagy növekedési irányát befolyásolni, ezáltal az állcsont-ortopédiai eltéréseket korrigálni. Ebben az esetben az éjszakai fogszabályzó elnevezés teljesen hibás, hiszen ahhoz, hogy az állcsontok növekedését befolyásoljuk több időt kell a fogszabályozónak a szájban töltenie, mint azon kívül. Tehát az optimális hordási idő 14 óra, ami délután 4-től reggel 6-ig tart.
Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó klinikai szakorvos, egyetemi oktató

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

 1. Rendelések
 2. Szerda: 14:30-20:00
  1024 Budapest, Margit krt 5/A 4.emelet 2/A
 3. Kedd, Csütörtök: 14:00-20:00
  1114 Budapest, Fadrusz u. 2. fsz. 3/B
 4. Térkép