Ugrás a tartalomra

Éjszakai fogszabályzó

Hagyományos kivehető fogszabályozó

Az éjszakai fogszabályzók a köznyelvben a klasszikus kivehető fogszabályozók szinonímái. Ezeknek a készülékeknek 3 nagy csoportját különböztetjük meg, de fontos tisztázni, hogy az éjszakai fogszabályzó elnevezés hibás, hiszen minden kivehető fogszabályozót célszerű naponta minimum 12 órát hordani annak érdekében, hogy a fogak oda-vissza mozgását elkerüljük.

  • Az első az úgynevezett passzív lemezek csoportja, más néven a retenciós készülékeké, melyek az elvégzett fogszabályozó kezelés után a fogazat recidívájának megakadályozását szolgálják. Talán ez az egyetlen csoport, melyre az idő múlásával használhatjuk az éjszakai fogszabályzó elnevezést, hiszen 1 évvel az aktív kezelés befejezte után valóban már csak alváshoz kell viselni őket.
  • A második csoportot a hagyományos értelemben vett kivehető fogszabályozók alkotják, azaz az aktív lemezek. Ezek a készülékek egy belső (nyelv felöli) műanyag lemezből és a hozzá kapcsolódó kapcsokból, csavarokból, rugókból állnak, melyekkel a fogakat mozgatják. Az éjszakai fogszabályzó kifejezés ebben az esetben már csak részben lehet igaz, hiszen este 7-től reggel 7-ig hordva ugyan elegendő ideje van a fogszabályozónak, hogy kifejtse a hatását, de általában az éjszakai fogszabályzóra, mint alvás közben hordandő készülékre tekintenek, ami ebben az esetben nem elegendő.
  • A harmadik csoport a bimaxilláris, azaz funkciós készülékek. Ezekkel a fogszabályozókkal a pubertás előtt vagy annak korai szakaszában esélyünk nyílik az állcsontok pozícióját vagy növekedési irányát befolyásolni, ezáltal az állcsont-ortopédiai eltéréseket korrigálni. Ebben az esetben az éjszakai fogszabályzó elnevezés teljesen hibás, hiszen ahhoz, hogy az állcsontok növekedését befolyásoljuk több időt kell a fogszabályozónak a szájban töltenie, mint azon kívül. Tehát az optimális hordási idő 14 óra, ami délután 4-től reggel 6-ig tart.
Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
    1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
  3. Térkép