Ugrás a tartalomra

Gyermek fogszabályozás

Mosoly fogszabályozóval

Irány az iskola, kezdődhet a fogszabályozás!

Több külföldi és hazai fogszabályozási társaság ajánlása, hogy az első konzultáción érdemes mihamarabb, akár a gyermek 7 éves kora környékén részt venni. Ekkorra már körvonalazódhatnak az állcsontok hibás növekedési irányai, a különböző rossz szokások vagy szájlégzés negatív hatásai, amelyek módosításával vagy megszűntetésével egy későbbi hosszadalmas fogszabályozó kezelés megelőzhetővé válik. Természetesen nem minden esetben kell ilyen fiatalon belekezdeni a fogszabályozó kezelésbe, sokszor a gyermek 10-13 éves kora a legalkalmasabb időszak erre. De akkor sem kell aggódnotok, ha ebből már kicsúsztatok. A megfelelően megtervezett rögzített fogszabályozós kezelések idősebb korban is látványos és tartós eredményt hoznak.

Soha vissza nem térő lehetőségek a fogszabályozásban.

Amikor a gyermekkori fogszabályozásra gondolsz, fontos, hogy ne a kényelmetlenséget, az időt vagy az anyagi ráfordítást tartsd szem előtt. Gyermekkorban olyan állcsont-ortopédiai kezelések állnak rendelkezésünkre, melyek felnőtt korban már nem hatásosak. A funkciós készülékek úgy, mint a Trainer fogszabályozó vagy a Twin Block készülék, melyekkel az alsó állcsont alulfejlettségét, illetve a szájkörüli izmok tónustalanságát kezelhetjük, kizárólag a pubertás kor előtt vagy annak bevezető szakaszában hatékonyak. A nyelvkökéses vagy ajakszorításos nyelés terápiájában használatos készülékek, gyakorlatok ugyancsak ebben az időszakban a legeredményesebbek. A fogív szűkülete esetén csak ekkor van reményünk a felső állcsont műtét nélküli tágítására, mely akár a gyermekkori alvási apone (légzéskimaradás) leküzdésében is segíthet. A lista közel sem teljes, de talán segíthet, hogy a gyermekkori fogszabályozásra, mint szükséges jóra tekintsünk.

A fogszabályozás, mint komplex, a gyermekre szabott terápia.

A fogszabályozó szakorvosnak egy arc vagy egy harapási eltérés többet mond, mint puszta esztétika. Az első fogszabályozási konzultáció alkalmával fény derülhet a gyermeked számos egyéb, ez idáig nem kezelt rossz szokására, testtartási problémájára vagy betegségére. Legyen szó akár orrpolipról, ujjszopásról, gerincferdülésről, nyelvlökéses nyelésről, megnagyobbodott mandulákról vagy sok egyéb elváltozásról, mind-mind oka lehet a harapási eltérésnek is!
Szokjunk le együtt az ujjszopásról!
Ha gyermeked iskolás, de elalváshoz vagy a TV nézés közben még mindig szopja az ujját, keress fel bennünket. Az ujjszopás ugyan természetes folyamat, amely a gyermeked megnyugtatására szolgál és 4 éves korig semmilyen maradandó káros hatása nincsen, de később súlyos, nehezen kezelhető fogszabályozási problémákat okoz, úgy mint a nyitottharapás, keresztharapás, adenoid (hosszúkás) arc, előredőlő felső és hátradőlő alsó metszőfogak, illetve lassítja az alsó állcsont növekedését, amellyel Angle II. osztályú harapást hozhat létre. Ezen eltérések megelőzése vagy konzervatív kezelése kizárólag gyermekkorban lehetséges. Rendelőnkben a legmodernebb funkciós, kivehető és rögzített fogszabályozó készülékek állnak rendelkezésre, mind a leszoktatás, mind a már kialakult elváltozások kezelésére.

Ujjszopás

A nyelvlökéses és ajakszorításos nyelésről se feledkezzünk meg.

Bizonyára emlékszel még gyermeked etetőszékére és az ott eltöltött órákra, amint a nyeléshez szinte az összes száj körüli izmát latba veti és olykor még a nyelvét is kiölti közben. Ezek a gyermekkori beidegződések csökkent mértékben ugyan, de idősebb korban is megmaradhatnak. A nyelvét ugyan már nem dugja ki az ajkaihoz, de mégis az alsó és felső fogív közé nyomja (nyelvlökéses nyelés), a száj körüli izmokat sem feszíti meg már minden erejével, mégis az alsó ajak nyelés közben beszorulhat a felső ajak mögé (ajakszorításos nyelés). Ezek a nyelési formák súlyos fogszabályozási rendellenességet sejtetnek úgy, mint a nyitottharapás, az előredőlő felső és hátradőlő alsó metszők, illetve az Angle II. osztályú harapási eltérés. Hogy ezeket az eltéréseket kiszűrhessük vagy szükség esetén kezeljük, még gyermekkorban tanácsos részt venni fogszabályozási szűrővizsgálaton. Rendelőnkben már az első konzultáció alkalmával fényt deríthetünk az ilyen jellegű eltérésekre és megtehetjük az első lépéseket a tökéletes harapás, illetve mosoly felé.
A fogszabályozásnak gyermekkorban sem kell „cikinek” lennie!
A gyermekkori fogszabályozás hallatán mindenkinek a fém fogszabályozó jut eszébe, de ennek nem feltétlenül kell így lennie. Kamaszkorban is kitűnően alkalmazhatóak a felnőtteknek kifejlesztett kerámia vagy kisebb eltérések esetén a láthatatlan sínes fogszabályozók, ezzel meghozva gyermeked kedvét a fogszabályozó viseléséhez. De akkor sem kell aggódnotok, ha egy modern fém fogszabályozó mellett döntötök. Napjainkra teljesen elfogadottá vált a fogszabályozás és már nem az a kérdés, hogy az osztályban kinek van fogszabályozója, hanem az, hogy kinek mikor lesz.

Gondoskodj gyermeked jövőjéről.

Bármennyire is szeretnénk elkerülni, hogy külsőségek alapján ítéljenek meg minket vagy gyermekünket, cikkek, könyvek, felmérések sokasága igazolja, hogy ez napjainkban lehetetlen. Nagy előnye a gyermekkorban elkezdett fogszabályozásnak, illetve tágabb értelemben az állcsont ortopédiai kezeléseknek, hogy segítenek nemcsak egy szép mosoly, de az arányos, mai szemmel ideálisnak tartott arcforma kialakításában is, ezzel hozzásegítve gyermekedet a neki megálmodott jövőhöz.

Kapcsolódó kérdések és válaszok

Hagyományos kivehető fogszabályozó készülék esetén: 10-12 óra / nap

Funkciós (bimaxillaris) fogszabályozó készülék esetén: 12-14 óra / nap

Clear Aligner és Invisalign készülék esetén: 22 óra / nap

A fogszabályozó készülék felragasztása semmilyen fájdalommal nem jár, mindössze türelmet kíván. A bracketek 0.5mm-es pontossággal kerülnek felragasztásra és minden egyes darabot több szögből is meg kell vizsgálni, hogy pontosan a helyén legyen. Ennek megfelelően nem ritka, hogy a fogszabályozó készülék felhelyezése akár 1 órába is beletelik. Természetesen ha ki van repedve a szád széle vagy állkapocsízületi panaszaid vannak, akkor ezek okozhatnak kellemetlenséget.

Bizonyos ritka eltérések miatt (például bulldog harapás) - melyek korai kezelést igényelnek - 7-8 éves korban célszerű a gyermekedet fogszabályozási vizsgálatra elhoznod. A vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár, így egy pozitív élménnyel gyarapodhattok.

Sem a fogszabályozó, sem a ragasztó nem károsítja a fogaidat. Ellenben a rögzített fogszabályozók nehezítik a fogak tisztítását. Természetesen a megfelelő technikával és fogkefékkel, de főleg odafigyeléssel tökéletesen tisztán tarthatóak a fogak és így elkerülhető a fogak szuvasodása a fogszabályozás ideje alatt is.

 

Kivehető fogszabályozóval 4-8 hetente

Rögzített fogszabályozóval 4-6 hetente

Digitális Clear Alignerrel és Invisalignnal 8 hetente

Manuális Clear Alignerrel minden hónapban 2x

 

A kivehető fogszabályozók az esetek döntő többségében nem okoznak fájdalmat.

A rögzített fogszabályozó felragasztása után körülbelül 5 napig, az aktiválások után pedig 1-2 napig ráharapási fájdalom jelentkezhet. Természetesen ennek mértéke mindenki számára tolerálható, hiszen gyermekeknek is ragasztunk fogszabályozót.

A Digitális Clear Aligner és Invisalign kezelés nem jár fájdalommal.

A Manuális Clear Aligner kezelés havonta 1-2 nap ráharapási fájdalommal járhat.

Egy átlagos kezelés hagyományos kivehető készülékkel körülbelül 1 év. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindennel végeztünk, de körülbelül évente újra kell értékelni a vegyesfogazati állapotot.

Egy átlagos kezelés rögzített fogszabályozóval 1.5-2 év. Ilyenkor mindkét fogívre felhelyezzük a fogszabályozó készüléket és a szép mosoly kialakításán túl a harapást is korrigáljuk. Természetesen ha csak felülre szeretnél fogszabályozót és csak a torlódást kell megszüntetni, akkor lehet 1 év vagy annál rövidebb is.

Egy átlagos kezelés Digitális Clear Aligner fogszabályozóval körülbelül 4-5 hónap + 1-2 hónap korrekciós időszak.

Egy átlagos kezelés manuális Clear Aligner fogszabályozóval körülbelül 3-4 hónap.

Egy átlagos Invisalign kezelés 1 év.

Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kapsz az aktuális fogászati és fogszabályozási problémáidról. Átbeszéljük valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe és milyen anyagi vonzata van. Az első alkalommal nem veszünk lenyomatot, nem kell kifizetned a kezelési terv árát. Otthon nyugodtan eldöntheted szeretnél-e tovább lépni.

 1. Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kapsz az aktuális fogászati és fogszabályozási problémáidról. Átbeszéljük, hogy valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe és milyen anyagi vonzata van. Az első alkalommal nem veszünk lenyomatot, nem kell kifizetned a kezelési terv árát, viszont megkapod a beutalóidat a fogszabályozáshoz szükséges röntgenek elkészítéséhez. Az általam javasolt röntgen centrumban digitális technikával, alacsony sugárdózisú modern gépekkel, kora reggeltől késő estig várnak.
 2. A második alkalomra már a kért röntgenekkel érkezel. Ekkor történik meg a lenyomatozás és a fogaidnak, illetve az arcodnak a fotózása. A fogszabályozási kezelési tervedet e-mailen kapod meg írott formában. Az esetleges kérdéseidet is célszerű írásban feltenned, hiszen ki emlékszik majd 1 év múlva, hogy mi is volt a válasz.
 3. A harmadik alkalom a készülék felragasztása vagy átadása.
 4. Ezután 4-8 hetente kontrollokon veszel részt ahol, ahol a fogszabályozó készüléked állítása történik meg.
 5. A kívánt cél elérése után a fogszabályozó eltávolítása vagy viselésének elhagyása következik. Amennyiben rögzített fogszabályozód volt a ragasztó levétele egy speciális fúróval történik, ami nem károsítja a fogzománcot. Az elért állapotról lenyomatot veszünk és elkészítjük az egyedi retenciós készülékedet.
 6. A fogszabályozó kezelés után kezdetét veszi a retenciós időszak, mely általában 2 évig tart és ezalatt a kivehető készülék fokozatos elhagyása történik meg.
Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

 1. Rendelések
 2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
  1114 Budapest, Fadrusz u. 2. fsz. 3/B
 3. Térkép