Ugrás a tartalomra

Felnőtt fogszabályozás

Felnőtt női mosoly

Fogszabályozás 30-40 évesen? Miért is ne?

Akár 50 évesen is. A mai modern készülékekkel nem probléma a fogszabályozás foghiány, gyökérkezelt fogak, koronák vagy héjak esetén sem. Sőt a fogszabályozó kezelések felnőtt korban bizonyos szempontból könnyebbséget is jelentenek, hiszen ekkorra már jobban odafigyelünk a fogápolásra, jobb a kooperációs készségünk, illetve könnyebb követni az orvos utasításait is. Ha egy szebb mosolyra vágysz, a korod nem lehet akadálya.

Fogszabályozó, amelyről csak Te tudsz.

Évek óta léteznek már kifejezetten felnőttek számára kifejlesztett esztétikus, illetve láthatatlan megoldások is a fogszabályozási problémák megoldására. Akár kerámia, akár belső oldali, esetleg láthatatlan sínes fogszabályozót választunk, bátran mosolyoghatsz a kezelésed ideje alatt is. Akkor sincs miért aggódnod, ha mégis a fém fogszabályozóra esik a választásod. Napjainkra a fogszabályozó viselése akár felnőttkorban is  az igényesség szimbólumává vált. Hidd el, mindenki csak irigyelni fog érte, hogy belevágtál!

A felnőttkori fogszabályozás nem lassú!

Sokan úgy gondolják, hogy a fogak elmozdulásához felnőtt korban sokkal több idő szükséges. Ez nem mindig igaz! Olyan esetekben, amikor csak esztétikai kezelésre van szükség, azaz torlódást vagy résességet szüntetünk meg, a láthatatlan sínes fogszabályozás akár 3-4 hónap alatt is eredményes lehet felnőttek esetén is. Sőt, sokszor a mélyharapás, a nyitottharapás vagy akár egy-egy fog keresztharapásának a megoldása sem tart tovább 1 évnél, bármely fogszabályzó készüléket is választod. Természetesen komplex terápiáknál a fogszabályozás nem siettethető. Figyelembe kell vennünk az egyéni alkalmazkodó képességedet, annak érdekében, hogy az eredmény tartós és tökéletes legyen.

A felnőttkori fogszabályozás biztonságos!

A felnőttkori fogszabályozás egyik nagy előnye, hogy saját elhatározásból vágsz bele és emiatt jobban is figyelsz oda rá. Ebből az odafigyelésből fakadóan egy felnőtt esetében sokkal könnyebben érhető el a tökéletes szájhigiénia, így könnyebb is elkerülni a kezelés alatt esetlegesen jelentkező fog- vagy ínybetegségeket. Fontos tudni, hogy sem a fogszabályozó készülék vagy attachment ragasztása, sem az eltávolítása nem károsítja a zománcot, így nincs mitől félned a fogszabályzás kapcsán.

Felnőtt férfi mosoly

A felnőttkori fogszabályozás a Te igényeidet követi

Mind az első konzultáció alkalmával, mind a kezelési tervedben részletes tájékoztatást kapsz az összes fogszabályozással kapcsolatos eltérésedről, ezek későbbi esetleges szövődményeiről, illetve kezelési lehetőségeiről. Ezek tükrében több terv közül is választhatsz, a legegyszerűbb esztétikai kezelésektől kezdve, a részleges terápiákon át egészen a komplex fogszabályozásig bezárólag. Csak rajtad áll melyik áll hozzád a legközelebb.

Fogágybetegségem van, így már biztosan nem lehetséges a fogszabályozás...

Dehogyis nem, sőt sokszor a parodontológus szakorvos kéri a fogszabályozó kezelést annak érdekében, hogy a fogak tengelyállása, ezáltal terhelése újra optimális lehessen, mely nagyban elősegítheti a fogak hosszútávú megtarthatóságát. Meg kell azonban jegyezni, hogy aktív gyulladásos állapotban a fogszabályozást meg kell előzze a parodontológiai kezelés, illetve, hogy súlyos csontpusztulás esetén a fogak nagymértékű mozgatása nem javasolt.

Semmi sem lehetetlen!

Bármilyen súlyos is a helyzet, az még felnőtt korban is kezelhető. Az állcsontok hibás méretéből vagy pozíciójából adódó fogszabályozási problémák is kezelhetőek a megfelelő állcsont műtéti technikák vagy foghúzások alkalmazásával. Sőt ennél többre is képesek lehetünk, szükség esetén az arcod vonalain, formáján is változtathatunk az állcsontok, illetve fogaid mozgatásával.

Kapcsolódó kérdések és válaszok

Bármennyire is szeretnénk elkerülni sajnos már 100 éve bizonyított tény, hogy léteznek olyan fogszabályozási szituációk, amikor képtelenség máshogyan elegendő helyet teremteni a fogak elrendezésére. Természetesen a fogszabályozási kezelésed tervezésekor maximálisan figyelembe vesszük az igényeidet és esetleges félelmedet a foghúzástól, így a felvázolt tervek közül magad döntheted el milyen módszerrel érjük el a kívánt eredményt.

Gyökérkezelt, illetve koronával ellátott fogak mozgatásának természetesen semmi akadálya, de amennyiben bracketet ragasztunk kerámia koronára, úgy a levétel közben megsérülhet a külseje.

A fogak mozgatásánál a fogat tartó csont és a gyökérhártya funkciója a meghatározó. Fogágybetegség esetén a fogat tartó csont mennyisége csökken, mely problémát okozhat a fog új pozícióban történő stabilizálódásában. Sérült, megütött, állcsontban rekedt vagy visszaültetett fogak esetén pedig a gyökérhártya működése lehet hibás, ami miatt a fogat a fogszabályozó készülék nem tudja megmozdítani.

Bármelyik fogszabályozót is válasszuk, sajnos számolni kell az első 4-5 napban fonációs zavarral. Ez nem azt jelenti, hogy senki nem fogja érteni amit mondasz, de 1-2 betű kiejtése gondot okozhat az első héten. Természetesen a szavak kiejtése később tökéletessé válik.

A kivehető fogszabályozók az esetek döntő többségében nem okoznak fájdalmat.

A rögzített fogszabályozó felragasztása után körülbelül 5 napig, az aktiválások után pedig 1-2 napig ráharapási fájdalom jelentkezhet. Természetesen ennek mértéke mindenki számára tolerálható, hiszen gyermekeknek is ragasztunk fogszabályozót.

A Digitális Clear Aligner és Invisalign kezelés nem jár fájdalommal.

A Manuális Clear Aligner kezelés havonta 1-2 nap ráharapási fájdalommal járhat.

Egy átlagos kezelés hagyományos kivehető készülékkel körülbelül 1 év. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindennel végeztünk, de körülbelül évente újra kell értékelni a vegyesfogazati állapotot.

Egy átlagos kezelés rögzített fogszabályozóval 1.5-2 év. Ilyenkor mindkét fogívre felhelyezzük a fogszabályozó készüléket és a szép mosoly kialakításán túl a harapást is korrigáljuk. Természetesen ha csak felülre szeretnél fogszabályozót és csak a torlódást kell megszüntetni, akkor lehet 1 év vagy annál rövidebb is.

Egy átlagos kezelés Digitális Clear Aligner fogszabályozóval körülbelül 4-5 hónap + 1-2 hónap korrekciós időszak.

Egy átlagos kezelés manuális Clear Aligner fogszabályozóval körülbelül 3-4 hónap.

Egy átlagos Invisalign kezelés 1 év.

Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kapsz az aktuális fogászati és fogszabályozási problémáidról. Átbeszéljük valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe és milyen anyagi vonzata van. Az első alkalommal nem veszünk lenyomatot, nem kell kifizetned a kezelési terv árát. Otthon nyugodtan eldöntheted szeretnél-e tovább lépni.

 1. Az első találkozás alkalmával egy általános átfogó vizsgálat történik, ahol felvilágosítást kapsz az aktuális fogászati és fogszabályozási problémáidról. Átbeszéljük, hogy valóban szükséges-e fogszabályozó kezelés és ha igen, akkor körülbelül mennyi időt vesz igénybe és milyen anyagi vonzata van. Az első alkalommal nem veszünk lenyomatot, nem kell kifizetned a kezelési terv árát, viszont megkapod a beutalóidat a fogszabályozáshoz szükséges röntgenek elkészítéséhez. Az általam javasolt röntgen centrumban digitális technikával, alacsony sugárdózisú modern gépekkel, kora reggeltől késő estig várnak.
 2. A második alkalomra már a kért röntgenekkel érkezel. Ekkor történik meg a lenyomatozás és a fogaidnak, illetve az arcodnak a fotózása. A fogszabályozási kezelési tervedet e-mailen kapod meg írott formában. Az esetleges kérdéseidet is célszerű írásban feltenned, hiszen ki emlékszik majd 1 év múlva, hogy mi is volt a válasz.
 3. A harmadik alkalom a készülék felragasztása vagy átadása.
 4. Ezután 4-8 hetente kontrollokon veszel részt ahol, ahol a fogszabályozó készüléked állítása történik meg.
 5. A kívánt cél elérése után a fogszabályozó eltávolítása vagy viselésének elhagyása következik. Amennyiben rögzített fogszabályozód volt a ragasztó levétele egy speciális fúróval történik, ami nem károsítja a fogzománcot. Az elért állapotról lenyomatot veszünk és elkészítjük az egyedi retenciós készülékedet.
 6. A fogszabályozó kezelés után kezdetét veszi a retenciós időszak, mely általában 2 évig tart és ezalatt a kivehető készülék fokozatos elhagyása történik meg.
Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

 1. Rendelések
 2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
  1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
 3. Térkép