Ugrás a tartalomra
2018. május 2.

A láthatatlan fogszabályozás: belső és átlátszó fogszabályzók - érvek és ellenérvek

Fogszabályozás

Az emberek igénye a láthatatlan fogszabályzó megteremtésére gyakorlatilag egyidős a fogszabályozással. Sokan szeretnének szép mosolyt, egyenes fogakat, de ha lehet úgy, hogy se Ő, se környezete ne vegye észre a fogszabályzó készüléket. Sajnos napjainkban ez még csak utópia, de több olyan belső, illetve átlátszó fogszabályozó is létezik a piacon, melyeket a mindennapi életben külső szemlélő nem vagy csak nehezen vesz észre, így megvalósíthatóvá vált oly sokak álma: a szinte láthatatlan fogszabályozás.

Természetesen mindennel, ami érdeklődésre tart számot, úgy a belső és az átlátszó fogszabályzással kapcsolatban is naponta jelennek meg vélt vagy valós hírek, információk melyek megnehezítik a tudatos döntést és emiatt később csalódást okozhatnak. Hogy ez veled ne fordulhasson elő a nálam elérhető belső és átlátszó fogszabályzókat vesszük górcső alá.

Annak ellenére, hogy ritkán találkozunk vele, a rögzített fogszabályozó készülékek elrejtése régóta megoldott probléma. Ezt a típusú fogszabályozót hívja a köznyelv belső fogszabályzónak. Ekkor a fogszabályozásban használatos bracketek nem a fog külső, hanem belső, azaz nyelv felőli oldalán helyezkednek el, mellyel bizonyos problémákat ugyan elkerülhetünk, de másokat pont ezzel keltünk életre:

 • Belső fogszabályzás esetén mind az ív, mint a bracket kizárólag fémből készülhet, így nevetés közben az alsó fogíven könnyen láthatóvá válhat a fogszabályzó. Ezzel szemben a felső fogíven szinte tökéletes láthatatlan marad a készülék.
 • A fogak, illetve a fogszabályozó tisztítása kezelés közben nem egyszerű feladat, nagy odafigyelést igényel. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a felső fogíven nem is látjuk magát a fogszabályozót, hiszen belül helyezkedik el. Ezen kívül az alsó metszők belső felszínén képződő lepedék gyorsan fogkővé válik (az itt található nagymennyiségű nyál miatt), melyet már csak a fogorvos tud eltávolítani. Ezzel szemben a fém simasága és az aranyörvözet antibakteriális hatása csökkentheti a lerakódó lepedék mennyiségét. De ha ennek ellenére mégis kialakulna dekalcifikált fehér folt (white spot) az csak a fog belső felszínét érinti, így nem okoz esztétikai problémát.
 • Az egyedi tervezés és gyártás következtében magasak a kezelési költségek, illetve ha szükség esetén pótolni kell egy leesett braceketet vagy egy előre nem tervezett ívet kell megrendelni, akkor az napokkal vagy akár hetekkel hátráltatja a kezelést. Ezzel szemben, ha nem történik váratlan baleset vagy fogelmozdulás, akkor a kezelések, az előre lemodellezett mozgatások miatt, gyorsabban befejezhetőek.
 • Mivel a készülék a fogak belső oldalán helyezkedik el, így a kezelés elején, míg a lágyrészek hozzá nem szoknak, felsértheti a nyelvet. Ellenben nem sérti fel az ajkat, mint a hagyományos fogszabályzók és nem igényel speciális védelmet sem sportolás közben.

Mint látható a belső fogszabályzó valóban nem csodaszer hiszen sok-sok előnye mellett tartogathat kellemetlen meglepetéseket is, de aki emellett dönt az biztosan egy modern, a felső fogíven gyakorlatilag láthatatlan, gyorsan és jól működő fogszabályzót választ magának.

A láthatatlan fogszabályozás másik lehetséges útja az átlátszó sínek, úgymint az Invisalign vagy a Clear Aligner rendszerek használata. Ebben az esetben több, egymást követő átlátszó fólia egész napos hordásával lehet a fogakat a megfelelő irányba elmozdítani. A módszer igen csábító, mind a páciensek, mind az orvosok számára, hiszen az előnyök gyakran felülmúlják az esetleges korlátokat:

 • A rendszer egyik fő előnye egyben a legnagyobb hátránya is: a sínek eltávolíthatóak. Emiatt nem vagy csak beépített hordásindikátor mellett javasolható gyermekeknek, illetve olyan pácienseknek, akik hirtelen felindulásból vágnak bele a fogszabályozásba. Ezzel szemben a sínek eltávolíthatósága lehetőséget ad a megszokott és tökéletes szájhigiéniára, illetve az ételek megszokott elfogyasztására.
 • Mivel a készülék és a fogak között szinte mindig található egy pár mikronos rés, így a színes és cukros italok könnyen befolyhatnak a fogak és a sín közé, ezzel egyfelől egy átmeneti színes réteget képezve a fogak előtt, másfelől ha a síneket nem öblítik ki, a nagy mennyiségű szénhidrát elősegíti a fogak szuvasodását. Ellenben ez a rés az egyik oka annak, hogy a fogszabályozó nem terheli túl a fogakat, így a digitális rendszereket használva a fogszabályozás gyakorlatilag fájdalommentes.
 • A digitális rendszerek másik előnye, hogy a lenyomatok digitalizálása és a terv elkészítése után a várható eredményt saját szemünkkel, a számítógép képernyőjén a tér minden irányából mi is leellenőrizhetjük. Sajnos bármennyire is tökéletes a terv, a sínek anyagából fakadóan a lemodellezett állapot nem mindig érhető el. A sínek rugalmassága és erőleadó képessége véges, mely a fóliák maradandó deformitásához vezethetnek kezelés közben, így a végső állapot olykor nem éri el a rögzített fogszabályozók pontosságát. Ennek ellenére, pont az anyagösszetételük miatt ezek a rendszerek az egyedüli fogszabályozók, melyek fémalleriga esetén is nyugodt szívvel ajánlhatóak.
 • Ahhoz, hogy ennek ellenére a lehető legtökéletesebb eredményt érjük az átlátszó fogszabályozókkal gyakran kell úgynevezett attachmenteket a fogak külső, esetleg belső oldalára ragasztanunk. Ezek a változatos alakú hasábok fogszínű tömőanyagból készülnek és a fog fúrása nélkül, ragasztásos technikával rögzülnek. A lehető legtökéletesebb színazonosság mellett is, a sínek eltávolításakor ezek a “kiszögellések” láthatóak lehetnek. Ennek ellenére használatuk sokszor kívánatos, mert egyfelől fokozzák a sín stabilitását, másfelől olyan feladatok is megoldhatóvá válnak a segítségükkel, mint például a mélyharapás vagy nyitottharapás kezelése, melyekre máshogy nem lenne lehetőségünk.

A felsorolt érvek és ellenérvek tükrében látható, hogy az átlátszó fogszabályzók sem képesek minden esetben maradéktalanul kielégíteni a páciensek magas elvárásait, de ezekről a készülékekről biztosan elmondható, hogy a lehető legkevesebb mellékhatással és a legnagyobb kényelemben érhető el, még ha nem is tökéletes, de kimagasló esztétikai eredmény.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

 1. Rendelések
 2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
  1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
 3. Térkép