Ugrás a tartalomra
2018. szeptember 5.

Szájhigiéne a fogszabályozás alatt

Szájhigéne a fogszabályozás alatt

A rögzített fogszabályzóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztán tartása, a lepedék tökéletes eltávolítása. A közhiedelemmel ellentétben a fogszabályozó, illetve a ragasztó nem károsítja a fogzománcot, ellenben elősegítik a lepedék kialakulását és felhalmozódását azáltal, hogy megkönnyíti az étel pangását a fogak felszínén. A nem megfelelő fogmosás a fogak sokszor végleges elszíneződéséhez, szuvasodásához, illetve az íny gyulladásához vezethet, így ezen  problémák megjelenése akár a fogszabályozó kezelés felfüggesztését vagy idő előtti befejezését teheti szükségessé.

Ahhoz hogy ezt elkerülhessük, fontos ismernünk az összes olyan eszközt, praktikát amelyek a fogaink tisztántartását szolgálják a fogszabályozás ideje alatt.

Az alapvető szájhigiénia kellékei a fogszabályzás alatt

A rögzített fogszabályzó és a fogak helyes tisztítása

Bármennyire is egyszerűnek tűnik a hagyományos fogmosás, mint a fogaink fő védelmezője, a rögzített fogszabályozót viselők számára ez mégis picit más, mint egy fogszabályozó készüléket nem viselő emberek számára, hiszen az eddig jól bevált mozdulatok ugyan eltávolítják a lepedék egy részét, de nem képesek maradéktalanul megtisztítani a fogszabályozó körüli területeket. Éppen emiatt a fogkefe sörtéjét mindig úgy kell dönteni, hogy vagy a brackettek alatt vagy éppen felettük mosson, ezáltal duplájára kell emelnünk a fogmosásra szánt időt, hiszen egyszer a tappancsok alatt, egyszer pedig felettük kell végig mosni az összes fogat.

A fogkefe - naponta 2x-3x

A rögzített fogszabályozót viselő páciensek számára az összes nagyobb fogkefe gyártó cég kifejlesztett már speciális fogkefét, melynek a középső sörtéi rövidebbek mint a külsők. Ezek a fogkefék abban az esetben hatékonyabbak a hagyományos társaiknál, ha valaki kizárólag sikáló mozdulatokkal mossa a fogát, a helyes körkörös mozdulatok helyett. Éppen emiatt én nem javaslom ilyen fogkefe beszerzését, mert a helytelen fogmosási technikát rögzíti. A megfelelő fogkefe - akár manuális, akár elektromos fogkeféről legyen szó - sűrű és puha sörtékkel rendelkezik, melyek a legalkalmasabbak a lepedék eltávolítására az íny felsértése nélkül. Ezen kívül elmondható, hogy főleg gyermekek, de természetesen felnőttek számára is javasolt az elektromos fogkefe használata, mert egységnyi idő alatt több lepedék távolítható el vele, mint a hagyományos fogkefékkel.

A fogkeféket vagy fogkefefejeket érdemes legalább 2 havonta cserélni, mert a rögzített fogszabályozó kiálló részei gyorsan megrongálják a fogkefe sörtéit.

A fogkrém - minden fogmosáshoz

A fogkrém típusa fontos, de nem kritikus pontja a szájhigiénének. A ma kapható összes fluoridos fogkrém megfelel a fogak tisztítására és a fogszuvasodás megelőzésére. A fogkrém feladata a tévhittel ellentétben nem a lepedék eltávolítása, azt kizárólag mechanikai úton fogkefével, interdentális fogkefével és fogselyemmel tudjuk eltávolítani. A fogkrém feladata ennek ellenére igen sokrétű. Gátolja a baktériumok szaporodását, elősegíti a fogak remineralizációját, nehezíti a új lepedékréteg megtapadását, lassítja a fogkő kialakulását, megköti a szájszagot okozó vegyületeket, sőt sós fogkrém esetén összehúzza a duzzadt, gyulladt ínyt is. Ellenben a rossz fogmosási technika miatt a fogakon maradt lepedékkel szemben hatástalan. Ennek ellenére a fogszabályozót viselő pácienseknek javasolt mindig valamely jobb minőségű (mely a gyakorlatban sajnos magasabb árkategóriáját is jelent a tapasztalatok szerint) fogkrémet választaniuk, hiszen az előbb felsorolt képességei a fogkrémeknek jelentősen eltérhetnek a fogkrém típusától függően.

Az interdentális fogkefe - minden étkezés után

Mint láttuk, a hagyományos fogkefékkel maradéktalanul megtisztítható a tappancsok feletti és alatti terület, ám a brackettek közötti már sajnos nem. Erre a célra tökéletesen megfelelnek az úgynevezett interdentális, más néven fogköztiszító fogkefék. Használatuk igen egyszerű, leginkább egy fogpiszkálóhoz lehet hasonlítani. Az ív alá, a tappancsok közé bevezetve az ott található lepedék fogkrémmel vagy anélkül eltávolítható és a keféről vízzel lemosható. Ezután a következő terület máris tisztítható.

Az interdentális fogkefe vásárlásakor célszerű kónuszos (karácsonyfa) formát választani, hiszen a tappancsok sem azonos távolságban vannak egymástól. Ahol két bracket közel ül egymáshoz ott a fogköztisztítónak csak a végét tudjuk majd használni, ellenben ahol sok hely van a tappancsok között, ott az egész fogköztisztítót végig tudjuk majd vezetni.

Az interdentális fogkefe sörtéje nagyon vékony és ebből fakadóan sérülékeny szálakból áll, emiatt ezeket a fogkeféket minden héten cserélni kell. Természetesen ezt a gyártók is tudják, így egy csomagban 5-10 darabot is találhatunk.

A fogselyem - naponta 1x

A rögzített fogszabályozót viselő páciensek számára nehezen használható, ám mégis fontos része a szájhigiénés szettnek a fogselyem, hiszen egyedül ez képes az frontfogak közötti területről a lepedéket eltávolítani. Használatakor első lépésként a fogselymet az ív alá kell befűzni és ezután lehet tovább vinni a fogközbe, innentől a megszokott módon távolítható el vele az ételmaradék, illetve a lepedék.

A befűzést megkönnyítendő léteznek olyan fogselymek, melyeket szálanként csomagolnak és minden szál végén megtalálható egy műanyaggal kimerevített szakasz, mellyel sokkal könnyebb megtalálni az ív alá vezető utat.

A szájvizek - naponta 2x

A szájvizekre egy-két kivételtől eltekintve hígított fogkrémekként tekinthetünk, ennek megfelelő feladatkörrel. Ugyanazok az aktív hatóanyagok találhatóak meg bennük, mint egy fogkrémben csak csökkentett mennyiségben. Ennek megfelelően ugyanúgy a lepedékmentes felületeken tudják kifejteni pozitív hatásukat, mint a fogkrémek, a lepedék mélyére ezek sem tudnak behatolni.

Fogszabályozót viselő páciensnél a fő feladatuk a lepedékképződés gátlásán túl, az esetlegesen a fogszabályozóba ragadt ételmaradékok kizubogtatása.

Ahhoz hogy a fogszabályozás közben a lehető legjobb eredményt érjük el, fontos, hogy alkoholmentes szájvizet használjuk, mert az alkohol hatására az esetleges gumiból készült elemek felkeményedhetnek, illetve elszakadhatnak.

A tökéletes alaposság kiegészítői rögzített fogszabályzó esetén

A szájzuhany - naponta 2x

Az elektronikai boltok, esetleg drogériák polcain találkozhatunk a koncentrált vízsugár kilövésére alkalmas szájzuhany készülékeket. Ezen készülékek célja a fogmosás után, de még az interdentális fogkefe használata előtt a fogközökből, illetve a brackettek közötti területről az ételmaradék eltávolítása. Fontos azonban tudni, hogy a lepedék eltávolítására nem alkalmasak, így nem helyettesítik a fogkefét, illetve a fogselymet. Ezen túlmenően fogágybetegséggel rendelkező páciensek számára nem javasoltak, mert helytelen használat esetén a tasak mélyére “lőhetik” az ételmaradékot.

Lepedékfestő tabletta vagy folyadék - szükség szerint

Annak érdekében, hogy biztosak lehessünk a fogmosásunk alaposságában, érdemes a fogszabályozó felragasztása után 2-3 hétig minden este leellenőrizni, hogy valóban eltávolítottunk-e minden lepedéket a fogainkról. Ebben nyújtanak segítséget a különböző lepedékfestő tabletták és folyadékok.

Használatuk egyszerű, az esti fogmosás után a tablettát szétrágva vagy a folyadékkal zubogtatva eloszlatjuk a festéket a fogakon, ezután 2-3x tiszta vízzel öblítve eltávolítjuk a felesleget, majd a tükörben megvizsgálva a fogainkat láthatjuk, hol maradt lepedékes. Ezután egy újabb alapos fogmosással addig mossuk a fogainkat, míg az összes elszíneződött lepedéket el nem távolítottuk.

Az Elmex gél - hetente 1-2x

12 éves kor felett annak érdekében, hogy javítsuk a fogak remineralizációs képességét heti 1-2 alkalommal célszerű elmex géllel fogat mosni a hagyományos fogkrém helyett. Fontos, hogy a gélt nem szabad lenyelni a magas fluorid tartalom miatt. Az elmex gél rendszeres használatával csökkenthető a fehér foltok kialakulása a fogszabályozó kezelés alatt.

A Tooth Mousse krém - hetente 1-2x

Az elmex géllel ellentétben a Tooth Mousse nem fluoridot, hanem a zománc számára könnyen elérhető formában kálcium- és foszfátionokat tartalmaz. Használata egyszerű, az esti fogmosás után, közvetlenül lefekvés előtt a ujjunkkal kell felvinni a fogak felszínére, nyelvvel eloszlatni majd 3-5 perc után kiköpni. Öblíteni nem szabad, így a fogon maradt paszta egész éjszaka ideális körülményt teremt a remineralizációhoz. Lenyelése ártalmatlan, ellenben tejfehérje allergia esetén nem alkalmazható. A Tooth Mousse rendszeres használatával csökkenthető a fehér foltok kialakulása a fogszabályozó kezelés alatt.

Share icon

Dr. Képes Dániel

Fogszabályozó szakorvos

Várlak az első fogszabályozási konzultációdra!
Tegyünk együtt az új mosolyodért.

  1. Rendelések
  2. K, Sz: 09-14:00, Cs:13:00-20:00, P: 13:00-19:00
    1111 Budapest, Lágymányosi utca 7.
  3. Térkép